Γραπτές εργασίες δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού εξΑΕ: Πρόταση οδηγού αξιολόγησης και συσχέτιση επίδοσης εκπαιδευομένων με το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο


Εξώφυλλο πρακτικών συνεδρίου
Δημοσιευμένα: Μαρ 19, 2024
ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΞΙΝΟΥ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΒΟΥΡΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΛΕΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
Περίληψη

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των Γραπτών Εργασιών, στο πλαίσιο της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, μέσα από το παράδειγμα της εξαμηνιαίας Θεματικής Ενότητας ΕΤΑ52 «Εκπαιδευτικό Υλικό και σχεδιασμός Διδασκαλίας και Μάθησης», του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΕΤΑ, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, η εργασία στοχεύει στο: (α) να προτείνει έναν αναθεωρημένο, λεπτομερή οδηγό αξιολόγησης των Γραπτών Εργασιών που έχουν ως ζητούμενο την ανάπτυξη έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, κατάλληλου για τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, βάσει του μοντέλου West & Lionarakis και (β) να κατηγοριοποιήσει τις αστοχίες που εντοπίζονται στις Γραπτές αυτές Εργασίες συνδέοντάς τις με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των εκπαιδευομένων που τις εκπόνησαν. Για τη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκαν οι Γραπτές Εργασίες 47 φοιτητών, εγγεγραμμένων στη Θεματική Ενότητα ΕΤΑ52. Ο παρών οδηγός αξιολόγησης εμπλουτίστηκε με πιο λεπτομερή κριτήρια αξιολόγησης, ενώ η ομαδοποίηση των αστοχιών και η σύνδεσή τους με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των φοιτητών, έγινε μέσω Δένδρου Απόφασης. Η δημιουργία ενός αναλυτικότερου οδηγού αξιολόγησης προτείνεται ώστε να εξασφαλιστεί ένας μεγαλύτερος βαθμός αξιοπιστίας στην αξιολόγηση των Γραπτών Εργασιών, ενώ η μοντελοποίηση των αστοχιών μέσω του Δένδρου Απόφασης αποτελεί μία μέθοδο έγκαιρης πρόβλεψης των εξατομικευμένων μαθησιακών αδυναμιών των εκπαιδευομένων, πριν την εκπόνηση της Γραπτής Εργασίας εξαμήνου.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Βιογραφικό Συγγραφέα
ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΞΙΝΟΥ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

H Δρ. Ευγενία Παξινού είναι Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διδάσκει ως ΣΕΠ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εκπαίδευση και Τεχνολογίες σε Συστήματα εξ Αποστάσεως Διδασκαλίας και Μάθησης-Επιστήμες της Αγωγής (ΕΤΑ)». Έλαβε το πτυχίο της το 1993 από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, το MSc το 2002 από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το 2020 απέκτησε το διδακτορικό της στον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό και στην Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού λογισμικού, από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εμπειρία στον σχεδιασμό εμπειρικών μελετών με στόχο την αξιολόγηση της επίδοσης των εκπαιδευομένων και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικού μέσω στατιστικών μοντέλων. Είναι μέλος της ομάδας Onlabs (onlabs.eap.gr) ως εκπαιδευτική σχεδιάστρια λογισμικού. Έχει εμπειρία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στον σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο υλικό, MOOCS, εκπαιδευτικά βίντεο, podcasts κλπ.) και στις εξ αποστάσεως δομές αφού εκτός από την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής στο ΕΑΠ, έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη ΘΕ «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση-ΕΚΠ65» και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά ευρωπαϊκά έργα, με παραδοτέα τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού υλικού. Έχει αποκτήσει μεγάλη εργαστηριακή εμπειρία στη Βιοχημεία (κάτι που την καθιστά ειδικό στον σχεδιασμό προσομοιώσεων εργαστηριακών πειραμάτων και εκπαιδευτικού λογισμικού, μέσω Εικονικής Πραγματικότητας) διατελώντας Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Ανοσογενετικής του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α. και στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου UPENN των Η.Π.Α. Έχει πενταετή εκπαιδευτική εμπειρία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός. Είναι συν-συγγραφέας 40 επιστημονικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και σε επιστημονικά βιβλία. Έχει περίπου 900 αναφορές στο Google Scholar Citations και έχει δημοσιεύσει ως κύριος συγγραφέας σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα PNAS (impact factor: 9.412), the Journal of Neuroscience (impact factor: 5.673), Journal of Biological Chemistry (impact factor: 4.237), κλπ. Επιβλέπει, ως Α΄ Επιβλέπουσα,  Διδακτορικές Εργασίες στη θεματική ενότητα του ΕΤΑ « Εκπαιδευτικό Υλικό και Σχεδιασμός Διδασκαλίας και Μάθησης». Στα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η διδακτική στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση και η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων μέσω πιθανοθεωρητικών μοντέλων. Κατέχει πτυχίο της Αγγλικής (C2), της Γαλλικής (C1) και γνωρίζει την Ιταλική γλώσσα.