Οι προτιμήσεις των φοιτητών σε καινοτόμες μορφές μάθησης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (Students’ preferences on types of MOOCs)
Abstract
Η εκπαίδευση από απόσταση μπορεί να εφαρμοστεί στην τυπική μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση. Καθώς τα τεχνολογικά μέσα εξελίσσονται, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την μορφή των MOOCs αλλάζει τύπους εξελίσσεται ραγδαία στην προσπάθεια της δε να συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία διευρύνεται με την μορφή των μικρών ιδιωτικών μαθημάτων, μικρών μαθημάτων, συγχρονισμένων μαθημάτων, μικρών ανοικτών μαθημάτων, τα οποία έχουν την δυνατότητα να συνδυάζουν και εν τέλει να συνδέουν τις τρεις παραπάνω αναφερθείσες μορφές μάθησης.
Έχουν όμως παράλληλα και τη δυνατότητα να ενισχύσουν την άτυπη μάθηση, που συνήθως βρίσκεται στο περιθώριο παρότι πρόκειται για την μορφή εκείνη της μάθησης που συντελείται μέσα από οποιαδήποτε δραστηριότητά μας και συνυπάρχει τόσο με την τυπική όσο και με τη μη τυπική μάθηση.
Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται οι γνώσεις των φοιτητών σχετικά με την εξοικείωσή τους με τους όρους αυτούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων δεν είναι εξοικειωμένοι με την ορολογία αυτή, καθώς από το δείγμα των συμμετεχόντων ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό δεν γνώριζε σχεδόν καθόλου τα MOOR και SMOC ενώ γνώριζε ελάχιστα τα BOOC, τα DOCC, τα LOOC, και τα SPOC. Στον αντίποδα των παραπάνω τα xMOOC, τα cMOOC, τα sMOOC και τα bMOOC. κατέγραψαν σημαντικά ποσοστό αναγνωρισιμότητας αλλά και δημοφιλίας.
Καταληκτικά διαπιστώνεται το γεγονός ότι τα ΜΟΟCs αποτελούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο η περαιτέρω δε ανάπτυξη εξέλιξη και αξιοποίησή τους κάτω από ορθή οργάνωση θα καλύψει τα διάφορα κενά στην εκπαίδευση και θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως τόσο τους φοιτητές όσο και τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Article Details
- Issue
- Vol. 10 No. 1B (2019)
- Section
- Editorial