The Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αττικής, την πρώτη περίοδο της πανδημίας (2020-2021).


Εξώφυλλο πρακτικών συνεδρίου
Δημοσιευμένα: Μαρ 19, 2024
MSC ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΓΩΓΗΣ / Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΣΟΦΙΑ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ
Περίληψη

Η καθολική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αποτέλεσε μια νέα πρωτόγνωρη συνθήκη για τη σχολική εκπαίδευση, κυρίως την πρώτη περίοδο της κρίσης (σχολικό έτος 2020-2021). Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του σχολείου με θετικές και αρνητικές συνέπειες. Από τη μια συνέβαλε στην αυξανόμενη χρήση ψηφιακών εργαλείων στη διδασκαλία και τον εμπλουτισμό της με νέα δεδομένα και  από την άλλη προκάλεσε άγχος και ανασφάλεια στους εκπαιδευτικούς, λόγω της μεγάλης πίεσης να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες απαιτητικές συνθήκες. Ο στόχος της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των απόψεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την εφαρμογή της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (εξ ΑΕ) σε σχολικές μονάδες του Νομού Αττικής, την πρώτη περίοδο της πανδημίας του covid 19 (Μάρτιος - Ιούνιος 2020), η καταγραφή των εμποδίων που αντιμετώπισαν, καθώς και η καταγραφή των προτάσεών τους ως προς την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της. Στην έρευνα αξιοποιήθηκε η ποιοτική ερευνητική προσέγγιση με ερευνητικό εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη, σε δείγμα βολικής δειγματοληψίας δώδεκα (12) εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί σταδιακά αντιμετώπισαν με επιτυχία τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Βιογραφικό Συγγραφέα
ΣΟΦΙΑ ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η Σοφία Καλογρίδη σπούδασε αρχικά Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Παιδαγωγικά, εκπονώντας διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο πεδίο των Επιστημών της Αγωγής. Εργάστηκε ως Εκπαιδευτικός ΠΕ από το 1985 σε δημοτικά σχολεία του Ν. Αττικής. Από το 2003 είναι Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα είναι Σχολική Σύμβουλος στην 7η Εκπαιδευτική Περιφέρεια ΠΕ Αττικής. Έχει αναπτύξει πλούσιο επιμορφωτικό έργο σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ), όπου εκλέχθηκε δύο φορές αιρετό μέλος των διοικήσεων (Γ΄ Αθήνας και Λαμίας). Σήμερα είναι Υποδιευθύντρια στο 1ο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Αθήνας. Το 2011 εργάστηκε ως συντονίστρια των επιμορφωτών – επιμορφωτών των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εμπειρογνώμονας εκπαιδευτικής πρακτικής και εφαρμογών για την παραγωγή επιμορφωτικού υλικού στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, που υλοποιήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Από το 2004 εργάζεται παράλληλα ως Καθηγήτρια – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Είναι, επίσης, πιστοποιημένη επιμορφώτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ (ΕΚΕΠΙΣ), αξιολογήτρια προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και αξιολογήτρια στις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών ενηλίκων. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τη μάθηση (ανηλίκων και ενηλίκων), τις καινοτόμους μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας. Έχει πάρει μέρος σε αρκετά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε εκπαιδευτικά βιβλία και περιοδικά.