Αρχιτεκτονική της εκπαίδευσης σε περιβάλλοντα Open Sim


Δημοσιευμένα: Ιουν 9, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
ψηφιακοί χώροι εκπαίδευσης ψηφιακή αρχιτεκτονική Open Sim Second Life
Ευαγγελία Κακλιδάκη
Περίληψη

Η πλατφόρμα Open Sim είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών κόσμων προσβάσιμων διαδικτυακά από πολλούς χρήστες με την μορφή ψηφιακών ενσαρκώσεων.
Τα περιβάλλοντα αυτά, χρησιμοποιούνται από επώνυμους και ανώνυμους εκπαιδευτικούς φορείς για την πραγματοποίηση μαθημάτων από απόσταση. Η εκπαίδευση πραγματώνεται σε ψηφιακά οργανωμένα κτηριακά συγκροτήματα, αλλά και μεμονωμένους χώρους με συγκεκριμένη λειτουργία όπως χώρους υποδοχής, αίθουσες εκπαίδευσης, εκθετήρια, περιοχές δοκιμών, βιβλιοθήκες, χώρους εκπαιδευτικών προσομοιώσεων.
Οι δραστηριότητες που συντελούνται, εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά της ψηφιακής πλατφόρμας για την επίτευξη ποικίλων εκπαιδευτικών στόχων. Το χαμηλό κόστος, η μεταβλητότητα και η επεκτασιμότητα των χώρων, η αίσθηση της φυσικής

παρουσίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας ακόμα και από απόσταση, η δυνατότητα σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας και μεταφοράς αρχείων και δεδομένων, η δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης περιεχομένου, αναβαθμίζουν την ποιότητα της διδασκαλίας και των διδακτικών χώρων, συντελούν στη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών εξατομικευμένων, ευέλικτων στο χώρο και το χρόνο, δίνοντας παράλληλα δυνατότητες αυτοδιδασκαλίας, ομαδικότητας, αυτενέργειας και σύνδεσης με άλλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Προβλήματα σχετικά με την ερημοποίηση των κόσμων, την έλλειψη αρχιτεκτονικής παιδείας και εμπειρίας αυτών που οργανώνουν τα ψηφιακά εκπαιδευτικά συγκροτήματα, της απλοποίησης των γραφικών λόγω της τεχνολογικής υστέρησης των σύγχρονων υπολογιστών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση των ψηφιακών σχολείων.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα