Ο ρόλος των Mαθησιακών Δραστηριοτήτων στην υποστήριξη σύγχρονων εξ αποστάσεως συνεδριών επιμόρφωσης.


Εξώφυλλο πρακτικών συνεδρίου
Δημοσιευμένα: Μαρ 19, 2024
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΥΛΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΡΜΑΚΟΛΑΣ
ΙΩΣΗΦ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Περίληψη

Αντικείμενο της παρούσας  έρευνας αποτελεί η διερεύνηση των μαθησιακών δραστηριοτήτων, ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν τις σύγχρονες εξ αποστάσεως συνεδρίες καθώς και  η ανάπτυξη ή μη ανάπτυξη κινήτρων από τη χρήση τους.


Η έρευνα βασίστηκε σε ένα σύγχρονο εξ αποστάσεως πρόγραμμα επιμόρφωσης με θέμα: «Επιμορφωτικό Σεμινάριο Στελεχών Νεότητας και Κατηχητών» που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Για τη συλλογή  των δεδομένων και την επίτευξη των στόχων της έρευνας επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος. Ως εργαλείο χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο. Η διανομή των ερωτηματολογίων έγινε ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το δείγμα της ποσοτικής έρευνας αποτέλεσαν εκατόν σαράντα εννέα (149) συμμετέχοντες - κατηχητές του σεμιναρίου.


Οι μαθησιακές δραστηριότητες ήταν οργανωμένες σε ομάδες και υπό -ομάδες και η δυσκολία τους κλιμακωνόταν από το εύκολο προς το πιο δύσκολο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαθησιακές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικές στις σύγχρονες εξ αποστάσεως συνεδρίες επιμόρφωσης και ότι οι σύγχρονες εξ αποστάσεως συνεδρίες επιμόρφωσης μπορούν να βελτιώσουν τη μετάδοση των γνώσεων από τη χρήση τους. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση μαθησιακών δραστηριοτήτων μπορεί να δημιουργήσει πολλά και διαφορετικά κίνητρα στους συμμετέχοντες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Βιογραφικό Συγγραφέα
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΥΛΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος "Σπουδές στην Εκπαίδευση" του ΕΑΠ