Ο ρόλος των δραστηριοτήτων αξιολόγησης ως βασικό στοιχείο αλληλεπίδρασης των φοιτητών/τριών με το εκπαιδευτικό υλικό σε ένα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα: η περίπτωση της θεματικής ενότητας ΕΤΑ 50


Δημοσιευμένα: Ιαν 22, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Δραστηριότητες αξιολόγηση ανατροφοδότηση εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκπαιδευτικό υλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικός σχεδιασμός
Ευάγγελος Κελεσίδης
Βασίλειος Ζακόπουλος
Αντωνία-Μαρία Χαρτοφύλακα
Περίληψη

Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να διερευνήσει τη μαθησιακή πορεία των φοιτητριών και φοιτητών της θεματικής ενότητας ΕΤΑ50 του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) σε σχέση με την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών δραστηριοτήτων και τον ρόλο που παίζουν αυτές στην εμπέδωση και ανατροφοδότηση του εβδομαδιαίου υλικού μελέτης. Οι δραστηριότητες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που συνθέτουν το εκπαιδευτικό υλικό και συνδέονται με θεμελιώδεις έννοιες της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΑεξΑΕ), όπως οι έννοιες της αλληλεπίδρασης και της αυτονομίας στη μάθηση. Η μέθοδος συλλογής πληροφοριών στηρίχθηκε στην ανάκτηση στατιστικών δεδομένων, που αφορούν τη συνολική δραστηριότητα κάθε χρήστη, μέσω του ψηφιακού Συστήματος Διαχείρισης Μαθήματος (ΣΔΜ) του ΕΑΠ (courses.eap.gr) και στην περαιτέρω επεξεργασία, ανάλυση και ερμηνεία τους. Από τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία των φοιτητριών/τών επιλέγει να εμπλακεί με τις δραστηριότητες και να τις ολοκληρώσει στον χρόνο που τους εξυπηρετεί, αλλά παρατηρείται πτωτική τάση στην υποβολή τους στη διάρκεια των εβδομάδων μελέτης, κυρίως στην περίοδο συγγραφής των υποχρεωτικών γραπτών εργασιών, με συνέπεια το ¼ περίπου των δραστηριοτήτων να υποβάλλεται λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής όπως κι ότι το είδος της δραστηριότητας επηρεάζει τα ποσοστά ολοκλήρωσης. Η μελέτη ολοκληρώνεται με συγκεκριμένες προτάσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ουσιαστική αξιοποίηση του ανατροφοδοτικού και εμπεδωτικού χαρακτήρα των υποχρεωτικών δραστηριοτήτων.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Βιογραφικά Συγγραφέων
Ευάγγελος Κελεσίδης, ΕΑΠ
Ο Ευάγγελος Κελεσίδης είναι εκπαιδευτικός μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ στη θεματική ΕΤΑ50 «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση».
Βασίλειος Ζακόπουλος, ΕΑΠ
Ο Βασίλειος Ζακόπουλος είναι μέλος ΔΕΠ του ΠΑΔΑ και μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ στη θεματική ΕΤΑ50 «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση».
Αντωνία-Μαρία Χαρτοφύλακα, ΕΑΠ
Η Αντωνία-Μαρία Χαρτοφύλάκα είναι μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ στη θεματική ΕΤΑ50 «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση».
Αναφορές
Αναστασιάδης, Π., & Καρβούνης, Λ. (2010). Απόψεις των μεταπτυχιακών φοιτητών της Θεματικής Ενότητας ΕΚΠ 65 «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» για το ρόλο και την αποστολή του Καθηγητή Συμβούλου στο ΕΑΠ. Open Education, 6 (1&2), 79-91. doi: 10.12681/jode.9752
Aρμακόλας, Σ., Παναγιωτακόπουλος, Χρ. (2021). Η τηλεδιάσκεψη και οι παιδαγωγικοί παράγοντες. Στο Χρ. Παναγιωτακόπουλος, Ευ. Μανούσου, Σ. Αρμακόλας, Α. Χαρτοφύλακα, Θεματική Ενότητα ΕΤΑ60: Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση: online learning και e-learning (σσ. 54-67). Πάτρα: ΕΑΠ.
Βασάλα, Π. (2003). Η επικοινωνία των σπουδαστών της Μεταπτυχιακής Θεματικής Ενότητας Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Στο Α. Λιοναράκης (Επιμ.), 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, 28-30 Μαρτίου 2003, 296-306. Αθήνα: Προπομπός.
Creswell, J. W. (2016). Η Έρευνα στην Εκπαίδευση – Σχεδιασμός, Διεξαγωγή και Αξιολόγηση, Ποσοτικής και Ποιοτικής Έρευνας (2η έκδοση). Εκδοτικός Όμιλος Ίων, Αθήνα.
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2021). Εκπαίδευση & Τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης-Επιστήμες της Αγωγής (ΕΤΑ). Ανακτήθηκε στις: 19/08/2021, Διαθέσιμο στο: https://www.eap.gr/education/postgraduate/biannual/education-and-technology-in-distance-learning-and-learning-systems-education-sciences/
Koustourakis, G. (2015). Could the evaluation of written essays affect tutor-student communication in distance learning? Perceptions of Open University postgraduate students. Educational Journal of the University of Patras UNESCO Chair. DOI: https://doi.org/10.26220/une.2237
Λιοναράκης, Α. (2001). Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: προβληματισμοί για μια ποιοτική προσέγγιση σχεδιασμού εκπαιδευτικού υλικού. Στο Α. Λιοναράκης (Επιμ.), Απόψεις και προβληματισμοί για την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, Αθήνα: Προπομπός.
Λιοναράκης, Α. (2006). Προς μία θεωρία της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης - η εξέλιξη της πολυπλοκότητάς της. Στο: Α. Λιοναράκης. (Επιμ.). Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, Στοιχεία θεωρίας και πράξης. Αθήνα: Προπομπός.
Λιοναράκης, Α. & Σπανακά, Α. (2020). Εκπαιδευτικό υλικό ΕΤΑ50: Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: θεωρία θεσμοί και λειτουργίες. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μανούσου, Ευ. (2008). Προδιαγραφές παιδαγωγικού πλαισίου για την εφαρμογή πολυμορφικής, συμπληρωματικής εξ αποστάσεως περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε μαθητές πρωτοβάθμιας, ολιγοθέσιων και απομακρυσμένων σχολείων της Ελλάδας. Διδακτορική διατριβή. Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μανούσου, Ευ. (2021). Στοιχεία οργάνωσης e-learning στη σχολική και όχι μόνο εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο Χρ. Παναγιωτακόπουλος, Ευ. Μανούσου, Σ. Αρμακόλας, Α. Χαρτοφύλακα, Θεματική Ενότητα ΕΤΑ60: Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση: online learning και e-learning (σσ. 122-136). Πάτρα: ΕΑΠ.
Μουλά, Σ. (2017). Η Ποιότητα και τα Αποτελέσματα της Ανατροφοδότησης των Γραπτών Εργασιών στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Στο Α. Λιοναράκης κ.ά. 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Ο Σχεδιασμός της Μάθησης. Αθήνα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. DOI: http://dx.doi.org/10.12681/icodl.1103
Νικολάκη, E., Κουτσούμπα, M. & Λυκεσάς, Γ. (2013). Οι Γραπτές Εργασίες και οι Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις ως σημαντικά παιδαγωγικά εργαλεία στην υποστήριξη στρατηγικών αυτο-ρυθμιζόμενης μάθησης στο περιβάλλον του ΕΑΠ. Στο Α. Λιοναράκης: 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Μεθοδολογίες Μάθησης. Αθήνα: Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. DOI: http://dx.doi.org/10.12681/icodl.538
Stake, R.E. (1995). The Art of Case Study Research. SAGE Publications Ltd., London.
Τζιμογιάννης, Α. (2017). Ηλεκτρονική μάθηση. Θεωρητικές προσεγγίσεις και εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.
Yin, R.K. (2009). Case Study Research: Design and Methods (4th ed.). Sage, London.