Διασφάλιση Ποιότητας και Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Υλικού και συναφούς Έργου στην Τριτοβάθμια Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Ενηλίκων. Η περίπτωση της Θ.Ε. ΕΚΠ62 του Ε.Α.Π.


Δημοσιευμένα: Νοε 1, 2015
Λέξεις-κλειδιά:
αξιολόγηση διασφάλιση ποιότητας εκπαίδευση ενηλίκων ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκπαιδευτικό υλικό εκπαιδευτικό έργο
Ηλιάνα Σοφία Ζησίμου
Αναστασία Αθανασούλα Ρέππα
Περίληψη
Στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας για το Μ.Π.Σ. «Σπουδές στην Εκπαίδευση» του Ε.Α.Π. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, επιλέχθηκε ως θέμα η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικού και του συναφούς εκπαιδευτικού έργου στην Τριτοβάθμια εξΑποστάσεως Εκπαίδευση, βάσει των αρχών Διασφάλισης της Ποιότητας, σε συνδυασμό με τις αρχές της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (καθώς η έρευνα εφαρμόστηκε σε ένα Ίδρυμα Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Ανώτατης Εκπαίδευσης, συγκεκριμένα το Ε.Α.Π.) και τις αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων (καθώς οι πανεπιστημιακοί φοιτητές είναι ενήλικες). Διερευνήθηκαν και καταγράφηκαν οι απόψεις των φοιτητών και των Συμβούλων Καθηγητών, της Θεματικής Ενότητας ΕΚΠ62 «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» του Ε.Α.Π. Σκοπός της έρευνας ήταν να καταδειχθεί ο βαθμός ανταπόκρισης του εκπαιδευτικού υλικού και του σχετικού εκπαιδευτικού έργου στις τρεις παραπάνω αρχές με στόχο την αποτίμηση και βελτίωση της ποιότητάς τους. Ακολουθήθηκε ποσοτική και ποιοτική μεθοδολογία, για λόγους τριγωνοποίησης και εμβάθυνσης στα αποτελέσματα της έρευνας. Για την προετοιμασία των ερωτηματολογίων των φοιτητών και των συνεντεύξεων των Συμβούλων Καθηγητών,  έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας ως προς τα πρότυπα και τα κριτήρια αξιολόγησης που προτείνονται μέσω της Διαδικασίας της Μπολόνια, τόσο στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Διασφάλιση της Ποιότητας) όσο και στην Ελλάδα (από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας), και ταυτόχρονα αναζητήθηκαν τα επιμέρους χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να ανταποκρίνεται το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και το συναφές έργο στο πλαίσιο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με αυτά του ερωτηματολογίου, καθώς το εκπαιδευτικό υλικό ανταποκρίνεται εν μέρει στις αρχές της Διασφάλισης Ποιότητας, της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με υψηλότερο βαθμό ανταπόκρισης στις πρώτες δύο αρχές, και χαμηλότερο στην τρίτη. Η ανάγκη επικαιροποίησης του περιεχομένου του εκπαιδευτικού υλικού και η σύνδεση με την ελληνική πραγματικότητα κρίθηκαν αναγκαία.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα