Χρήση του μοντέλου CIPP για την αξιολόγηση των προγραμμάτων των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης: Η περίπτωση του δήμου Πύργου


Δημοσιευμένα: Φεβ 10, 2020
Λέξεις-κλειδιά:
Αξιολόγηση Μοντέλο CIPP Διά Βίου Μάθηση Εκπαίδευση Ενηλίκων Κέντρα Διά Βίου Μάθησης
Αντώνιος Παναγιώτη Μαρίτσας
Περίληψη

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ανθρώπινο δυναμικό και η διά βίου εκπαίδευσή του αποτελούν το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Ευρώπης. Ένας από τους στόχους που τέθηκαν, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας, ώστε να γίνει πράξη η εκπαίδευση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ήταν η βελτίωση της αξιολόγησης της συμμετοχής και των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης, ειδικά της μη τυπικής και της άτυπης. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί την αξιολόγηση των προγραμμάτων του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του δήμου Πύργου που υλοποιήθηκαν την περίοδο Ιανουάριος 2014 – Ιανουάριος 2016, υιοθετώντας μεθόδους από την ποιοτική και ποσοτική προσέγγιση, με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων, των εκπαιδευτών και των στελεχών της δομής και αξιοποιώντας το μοντέλο Context, Input, Process and Product (CIPP), ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μοντέλο αξιολόγησης που προτάθηκε από τον Stufflebeam τη δεκαετία του 1960.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευόμενοι, σε ποσοστό άνω του 90%, έμειναν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους ενώ οι εκπαιδευτές και τα στελέχη επισήμαναν ότι τα προγράμματα ωφέλησαν σε πολλά επίπεδα τους συμμετέχοντες, όπως στην αύξηση γνώσεων, την ενίσχυση δεξιοτήτων ενώ συνετέλεσαν στην ψυχολογική διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα. Καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχία αυτή αποτέλεσε η προσπάθεια των στελεχών και των εκπαιδευτών, που λειτούργησαν ως φίλτρα των δυσλειτουργιών που παρουσιάστηκαν. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν η απουσία θεματολογίας και εκπαιδευτικού υλικού για έναν αριθμό προγραμμάτων και για ορισμένη χρονική περίοδο, η παλαιότητα του εργαστηριακού εξοπλισμού καθώς και η έλλειψη υποδομών στα προγράμματα που υλοποιήθηκαν εκτός του κτιρίου του κέντρου. Αναφέρθηκαν, επίσης, οργανωτικά ζητήματα και δυσκολίες που προέκυψαν από τη συνεργασία με την ομάδα έργου. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το CIPP είναι ένα χρηστικό μοντέλο αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ενήλικες.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Αναφορές
Αλεξογιάννης, Ι. (2014). Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΙΔΕΚΕ στο Ν. Μαγνησίας "ΗΡΩΝ-2". (Μεταπτυχιακή εργασία), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Βάμβουκας, Μ. (1998). Εισαγωγή στην ψυχοπαιδαγωγική έρευνα και μεθοδολογία. Αθήνα: Γρηγόρης.
Βαρούχας, Ζ. (2015). Αξιολόγηση προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., στο Νομό Λασιθίου Κρήτης. (Μεταπτυχιακή εργασία), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Καστελλόριζο.
Γεωργίου, Μ. (2015). Αξιολόγηση του προγράμματος "Social Media" των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης βασισμένη στις απόψεις των εκπαιδευτών Πληροφορικής και των εκπαιδευόμενων. Η περίπτωση του Νομού Φλώρινας. (Μεταπτυχιακή εργασία), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Γραμματικόπουλος Β. (2006). Εκπαιδευτική Αξιολόγηση: Μοντέλα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, τ. 4 (2), σσ. 237-246.
Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2008). Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Creswell, J. (2012). Educational Research: Planning, Conducting, and Evaluating Quantitative and Qualitative Research (4th ed.). Boston: Pearson.
Δημητρόπουλος, Ε. (1999). Εκπαιδευτική αξιολόγηση: Η αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου. Αθήνα: Γρηγόρης.
Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων. (2008). Εξωτερική αξιολόγηση του έργου "Παροχή εισαγωγικών γνώσεων και δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας και πληροφορικής σε αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους κι εργοδότες μικρών επιχειρήσεων". Αθήνα: ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Fitzpatrick, J., Sanders, J., & Worthen, B. (2004). Program Evaluation: Alternative Approaches and Practical Guidelines (3rd ed.). Boston: Pearson.
Ζαλαβρά, Ο. (2015). Διερεύνηση της Επίδρασης της Λειτουργίας του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Τρικκαίων στην Τοπική Κοινωνία. (Μεταπτυχιακή εργασία), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Τρίκαλα.
Ζερβός, Β. (2013). Εξωτερική Αξιολόγηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η περίπτωση του προγράμματος κατάρτισης ανέργων “Προγράμματα εκμάθησης χρήσης βασικών εννοιών ΤΠΕ και Παρουσιάσεων” που υλοποιείται από ΚΕΚ στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης. (Μεταπτυχιακή εργασία), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.
Καραλής, Θ. (2003). Συμμετοχικές προσεγγίσεις στην αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ειδικών κοινωνικών ομάδων. Στο Δ. Βεργίδης (Επιμ.), Εκπαίδευση Ενηλίκων: Συμβολή στην εξειδίκευση στελεχών και εκπαιδευτών (σσ. 255-285). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Κασσωτάκης, Μ. (2001). Η αξιολόγηση της επιδόσεως των μαθητών: Μέσα, μέθοδοι, προβλήματα, προοπτικές. Αθήνα: Γρηγόρης.
Κόκκος, Α. (2005). Εκπαίδευση Ενηλίκων: Ανιχνεύοντας το πεδίο. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Κόκκος, Α. (2008). Εκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτές Ενηλίκων: Μελέτη Αξιολόγησης. Αθήνα: Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Κομσέλη, Φ. (2012). Εξαμηνιαία έκθεση αξιολόγησης επιμορφωτικών προγραμμάτων ΙΝ. ΕΠ. Αθήνα: ΙΝ. ΕΠ.
Κυριαζή, Ν. (1999). Η Κοινωνιολογική Έρευνα: Κριτική επισκόπηση των μεθόδων και των τεχνικών. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Madaus, G., Kellaghan, T. (2000): Models, Metaphors, and definitions in evaluation. In Stufflebeam, D., Madaus, G., & Kellaghan, T. (Eds.), Evaluation Models: Viewpoints on educational and human services evaluation (pp. 19-32). Boston: Kluwer Academic Publishers.
Παρασύρης, Μ. (2012). Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων - Μελέτη Περίπτωσης Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης. (Μεταπτυχιακή εργασία), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Patton, M. Q. (1997). Utilization-Focused Evaluation: The New Century Text (3rd ed.). Thousand Oaks, CA: Sage.
Rossi, P. H., & Freeman, H. E. (1993). Evaluation: A systematic approach (5th ed.). Newbury Park, CA: Sage.
Σδράλης, Α. (2008). Αξιολόγηση Προγραμμάτων στην Εκπαίδευση Ενηλίκων: Η Περίπτωση των Κ.Ε.Ε. (Μεταπτυχιακή εργασία), Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος.
Scriven, M. (1991). Evaluation thesaurus (4th ed.). Newbury Park, CA: Sage.
Stufflebeam, D., Madaus, G., & Kellaghan, T. (Eds.). (2000). Evaluation Models: Viewpoints on Educational and Human Services Evaluation. Boston: Kluwer Academic Publishers.
Συμεωνίδης, Σ. (2014). Αξιολόγηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη χρήση και εφαρμογή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική - διδακτική διαδικασία. Η περίπτωση των εκπαιδευτικών του Ν. Καβάλας. (Μεταπτυχιακή εργασία), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Τζιαφάλια, Ε. (2016). Απόψεις εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Προγραμμάτων Νέων Τεχνολογιών στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Καρδίτσας. (Μεταπτυχιακή εργασία), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Worthen, B. R., & Sanders, J. R. (1973). Educational Evaluation: Theory and Practice. Ohio: Jones.