Animation και Κινέζικη γλώσσα. Ένας ψυχαγωγικός τρόπος μάθησης των κινεζικών


Δημοσιευμένα: Δεκ 21, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
animation θεωρίες μάθησης μοντέλα επικοινωνίας υλοποίηση project κινεζική γλώσσα
Λαμπρινή Γεώργιος Τριβέλλα
Περίληψη

Στην σύγχρονη εποχή των εικόνων και της πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης, παρατηρείται μία γενικότερη τάση  ενδιαφέροντος  των κινέζικων  επιχειρήσεων και εμπόρων  να εισχωρήσουν στην αγορά της Δύσης και ιδίως  στην ελληνική αγορά.  Αυτή η κατάσταση  ωθεί τους Έλληνες   να μάθουν την κινέζικη γλώσσα ως πρόσθετο ανταγωνιστικό και συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Για αυτό το λόγο ορισμένοι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους να μάθουν τη κινεζική γλώσσα.  Όμως, η μάθηση της κινέζικης γλώσσας,  αποτελεί πρόκληση και ενέχει δυσκολίες απομνημόνευσης, καθώς δεν έχει ρίζες στην Λατινική αλφαβήτα και είναι δύσκολη η απομνημόνευση. Επίσης, η περιορισμένη βιβλιογραφία για τη μάθηση της κινεζικής σε σχέση με τη βιβλιογραφία για τη μάθηση των άλλων λατινογενών ξένων γλωσσών είναι ένα επιπρόσθετο εμπόδιο για την αποθάρρυνση των ατόμων που θέλουν να μάθουν τα κινεζικά και ιδίως των παιδιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζει τη δημιουργία συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού με τη  μέθοδο animation, η οποία  διευκολύνει τη μάθηση των κινεζικών με πιο διασκεδαστικό τρόπο.Πρωτίστως,  μελετάται  η κινεζική γλώσσα, με τις ιδιαιτερότητές της, δευτερευόντως,  εξετάζεται η μέθοδος animation ως εργαλείο διευκόλυνσης της μάθησης των κινεζικών και αναφέρεται η σχέση της με τις θεωρίες μάθησης και τα μοντέλα επικοινωνίας και στο τέλος αναλύεται η διαδικασία δημιουργίας συμπληρωματικού υλικού για αυτό το σκοπό με βάση τις παραπάνω θεωρίες και μοντέλα για τη μάθηση των 10 πρώτων αριθμών σε κινεζικούς χαρακτήρες και  πινγιν (ανάγνωση και προφορά).

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β
Βιογραφικό Συγγραφέα
Λαμπρινή Γεώργιος Τριβέλλα, ΤΕΙ Αθήνας
μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΕΑΠ
Αναφορές
Αργυρίου Μ & Κουτσούμπα Μ. (2011). 10+1 Θεωρίες για την πολυμορφική διάσταση του Moodle ως παιδαγωγικό εργαλείο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 6ο Διεθνές Συνέδριο στην Ανοικτή και εξ αποστάσεως μάθηση- πρακτικά , σσ. 654-668.
Hopper-Greenhill, E. (2010). Changing Values in the Art Museum: rethinking communication and learning. International Journal of Heritage Studies , σσ. 9-31.
Wurtz, E. (2006). International Communication on Web sites: a cross-cultural analysis of web sites from high-context cultures and low-context cultures. Journal of Computer - Mediated Communication , σσ. 274-299.
Τριβέλλα, Λ. (2014). Οι ιδιαιτερότητες της εξ αποστάσεως μάθησης στη διαμόρφωση μαθησιακού υλικού . διπλωματική εργασία . Αθήνα : ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ.