Υποστήριξη της ΑεξΑΕ μέσω αυτόματης εύρεσης και παρουσίασης ανοικτού εκπαιδευτικού υλικού ως παραλλήλων κειμένων κατά το μοντέλο Λιοναράκη
Περίληψη
Ο πολυμορφισμός του εκπαιδευτικού υλικού προάγει την ευρετική πορεία αυτομάθησης των εκπαιδευομένων της ΑεξΑΕ. Σήμερα υπάρχει διαθέσιμη στο Διαδίκτυο τεράστια πληθώρα ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου (OER) καθώς και Νέων Μέσων, κατάλληλων για εκπαίδευση. Εξ άλλου, πολλά μεγάλα πανεπιστήμια έχουν πλέον διαθέσει δωρεάν εκπαιδευτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, όπως βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, παρουσιάσεις, σημειώσεις, ασκήσεις κλπ.
Σ' αυτό το άρθρο, αφού εξετάσουμε τις επιθυμητές ιδιότητες του εκπαιδευτικού πακέτου της ΑεξΑΕ, εστιάζουμε την προσοχή μας στο μοντέλο Λιοναράκη (2001) ως το πλέον εξελιγμένο. Στη συνέχεια προτείνουμε μια μεθοδολογία ενσωμάτωσης ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου καθώς και Νέων Μέσων στο εκπαιδευτικό πακέτο ως παράλληλων (αντι)κειμένων. Επειδή τα τελευταία δεν είναι φτιαγμένα βάσει των προδιαγραφών της ΑεξΑΕ, χρειάζεται ένας οδηγός μελέτης για να καθοδηγήσει τον εκπαιδευόμενο στη μελέτη του καθώς και η αναλυτική ύλη τουμαθήματος. Η μεθοδολογία αυτή υλοποιείται με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής (web-based) πλατφόρμας παρουσίασης του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε ψηφιακή μορφή βάσει του μοντέλου Λιοναράκη, που λέγεται “Course Builder”.
Στο κεντρικό παράθυρο του Course Builder (εικόνα 1) εμφανίζεται η ύλη του μαθήματος και γύρω-γύρω όλα τα αντικείμενα του μοντέλου Λιοναράκη. Η εικόνα 1 παρουσιάζει συνοπτικά τον τρόπο υλοποίησης του μοντέλου από τον Course Builder ενώ ο Πίνακας 1 παραθέτει τις πηγές προέλευσης των αντικειμένων και τη θέση τους στην οθόνη του Course Builder. Βασικά πλεονεκτήματα του Course Builder είναι: α) το φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον, β) η παροχή του εκπαιδευτικού υλικού μέσω Διαδικτύου που είναι διαθέσιμη παντού και πάντοτε μέσω κάθε πλατφόρμας, γ) η υποστήριξη διαφόρων μαθησιακών στυλ, κ.ά. Εφαρμογές του Course Builder είναι: α) η δομημένη παροχή του πλήρους εκπαιδευτικού πακέτου μαθημάτων ΑεξΑΕ μέσω Διαδικτύου σε ψηφιακή μορφή δομημένη σύμφωνα με το μοντέλο Λιοναράκη, β) η δομημένη παροχή παραλλήλων κειμένων και πολυμεσικών μαθησιακών αντικειμένων και η οργανική σύνδεσή τους με το βασικό κείμενο, γ) η μετατροπή απλού εκπαιδευτικού κειμένου σε δομημένο κείμενο ΑεξΑΕ, κλπ.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- Άρθρα