Η Τηλεδιάσκεψη στην υπηρεσία της συνεργατικής οικοδόμησης της γνώσης και της διαθεματικής προσέγγισης. Από τη Θεωρία στην Πράξη: «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2011: Περιβάλλον – Μεσόγειος Θάλασσα Ενεργειακή επανάσταση - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»


Δημοσιευμένα: Ιουν 9, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
διαδραστική τηλεδιάσκεψη συνεργατική μάθηση πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ οικοδόμησης της γνώσης από απόσταση διαθεματικότητα κοινωνικός εποικοδομισμός μέθοδος project αρχές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (ADEC)
Παναγιώτης Αναστασιάδης
Ευαγγελία Μανούσου
Σπύρος Θ. Σιάκας
Γιώργος Φιλιππούσης
Νεκτάριος Κουκούλης
Αριστόκριτος Τομαζινάκης
Παναγιώτα Γκίζα
Ελένη Μαστοράκη
Αντώνης Σπανουδάκης
Γιώργος Χαχλάκης
Ειρήνη Πουλά
Λάμπρος Καρβούνης
Περίληψη

Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται το πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης διαδραστικών εκπαιδευτικών τηλεδιασκέψεων με στόχο τη συνεργατική οικοδόμηση των γνώσεων και τη διαθεματική προσέγγιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2011», τη σχολική περίοδο 2010-2011, 152 μαθητές και 13 δάσκαλοι από την Αθήνα, την Αίγινα, τη Σούδα και την Κίσσαμο Χανίων σχεδιάζουν και υλοποιούν συνεργατικές δραστηριότητες μάθησης από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης. Με τη βοήθεια της προτεινόμενης μεθοδολογίας μαθητές και δάσκαλοι των συνεργαζόμενων  σχολείων διερευνούν, ανακαλύπτουν και οικοδομούν συνεργατικά τις γνώσεις τους σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, τη Μεσόγειο Θάλασσα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φορέaς Υλοποίησης του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2011» είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Κρήτης (http://www.edc.uoc.gr/~odysseas/ ).

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα