Η Εκπαίδευση των Πολιτισμικών Διαμεσολαβητών: Απόψεις των συμμετεχόντων του Προγράμματος T.I.P.S. του Ε.Ε.Υ.Ε.Μ. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Δημοσιευμένα: Ιουν 9, 2016
Νίτσα Μπιγιλάκη
Γεωργία Σταύρακα
Περίληψη

Ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα και η μεταναστευτική πολιτική των χωρών αυτών καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή της πολιτισμικής διαμεσολάβησης και ειδικότερα την εκπαίδευση των πολιτισμικών διαμεσολαβητών. Είναι σαφές ότι, οι πολιτισμικοί διαμεσολαβητές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, είναι αυτοί που αποτελούν τη «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ των μεταναστών και της χώρας υποδοχής. Το ΕΑΠ ως καινοτόμο ίδρυμα παροχής εκπαίδευσης από απόσταση υλοποίησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτισμικών διαμεσολαβητών Τ.I.P.S. - “T-learning to Improve Professional Skills” σε συνεργασία με φορείς από άλλες χώρες.

Η παρούσα έρευνα  αφορούσε την καταγραφή των απόψεων των συμμετεχόντων του προγράμματος T.I.P.S. σχετικά με τις αποκτηθείσες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες αλλά και τις πρακτικές εφαρμογές που αξιοποιούν κατά την ενασχόληση τους, ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές. Συγκεκριμένα επιχειρήθηκε η καταγραφή των απόψεων των συμμετεχόντων σχετικά με: α) τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απέκτησαν κατά την διάρκεια της επιμόρφωσης του προγράμματος T.I.P.S., β) τις δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετώπισαν κατά την ενασχόληση τους με τους μετανάστες και για τις οποίες θεωρούν ότι δεν εκπαιδεύτηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος T.I.P.S, και γ) τις πιθανές  προτάσεις τους για την βελτίωση του προγράμματος. Ταυτόχρονα, για τη σφαιρικότερη αντιμετώπιση του ερευνητικού σκοπού, διερευνήθηκαν οι απόψεις του επικεφαλής του προγράμματος T.I.P.S., για τα παραπάνω ζητήματα, μέσω της συνέντευξης που παραχωρήθηκε από τον ίδιο, τον Επίκουρο Καθηγητή του ΕΑΠ, υπεύθυνο υλοποίησης του προγράμματος T.I.P.S. και Διευθυντή του Εργαστηρίου του Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (Ε.Ε.Υ.Ε.Μ.), κo Αχιλλέα Καμέα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα