Μελέτη περίπτωσης αξιοποίησης των ΤΠΕ στη Γεωγραφία Στ τάξης του Δημοτικού Σχολείου


Δημοσιευμένα: Jun 9, 2016
Βάια Μανώλη
Περίληψη

Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας και ειδικότερα το εκπαιδευτικό λογισμικό μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές να ξεπεράσουν πρότερες ιδέες και αντιλήψεις και να οδηγηθούν στην εννοιολογική αλλαγή και την ανακάλυψη της  επιστημονικής  γνώσης. 

Το εκπαιδευτικό λογισμικό βοηθάει στη δημιουργία πλούσιου και ελκυστικού μαθησιακού περιβάλλοντος που ενεργοποιεί το μαθητή (Παπαδόπουλος, 2000). Η αξιολόγησή του, θεωρείται δύσκολη διαδικασία αλλά εξαιρετικά αναγκαία ιδιαίτερα σε σχέση με την αποτελεσματικότητά του στη μαθησιακή διαδικασία.

Στην παρούσα εργασία αναλύεται η οργάνωση δύο διδακτικών παρεμβάσεων με τη χρήση λογισμικών στη Γεωγραφία της Στ Δημοτικού στην ενότητα «Η γη ως ουράνιο σώμα», με στόχο την αποτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους σε σχέση με  την αναδιοργάνωση των αρχικών αναπαραστάσεων των μαθητών και με το είδος του λογισμικού. Το θέμα επιλέχτηκε λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου να αντιληφθούν ζητήματα που αφορούν στη Γη ως ουράνιο σώμα όπως είναι καταγεγραμμένο και στη διεθνή βιβλιογραφία (Vosniadou & Brewer, 1992, 1994, Baxter 1989, κ.α.). Παρουσιάζονται τα στάδια της έρευνας, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων και καταγράφονται τα συμπεράσματα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β