Διαδικτυακά συνεργατικά μοντέλα μάθησης και στρατηγικές. Μελέτη περίπτωσης: «Η δημιουργικότητα στη σχολική τάξη», ένα online μάθημα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Δημοσιευμένα:
Ιουν 9, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
elearning κοινωνικά μοντέλα διδασκαλίας
Περίληψη
Τα κοινωνικά μοντέλα μάθησης και διδασκαλίας εφαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στη διαδικτυακή εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανάγκη από παραδείγματα εφαρμογών, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους, έναντι άλλων μοντέλων που βασίζονται στην ατομική προσπάθεια. Το διαδικτυακό μάθημα «Η δημιουργικότητα στη σχολική τάξη» που αναπτύχθηκε από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελεί εφαρμογή του μοντέλου Learning Together (LT) και εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με τις αρχές διδακτικού σχεδιασμού των Gagne, Briggs και Wager και την ταξινομία διδακτικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το Dialog Plus. Στο μάθημα αυτό επιδιώχθηκε η προοδευτική συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευομένων, οι οποίοι ήταν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων εκπαίδευσης. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας του μαθήματος ήταν οι εκπαιδευτές, οι οποίοι συντόνιζαν και αξιολογούσαν την πορεία των ομαδικών εργασιών.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- Τμήμα Β
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στα πρακτικά του συνεδρίου για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους. Άρθρα που δημοσιεύονται στα πρακτικά διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).