Αξιολόγηση της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης MaKCs της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) στο θεματικό αντικείμενο της επιθεώρησης πλοίων.


Δημοσιευμένα: Ιουν 9, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
διαδικτυακή/ ηλεκτρονική εκπαίδευση πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης θεωρία του κοινωνικού εποικοδομητισμού συνεργατική μάθηση επικοινωνία αλληλεπίδραση βίντεο.
Βασιλική Κάσση
Μαρία Αυγερινού
Περίληψη

Ένας πολύ δυναμικός επαγγελματικός τομέας είναι αυτός των Επιθεωρητών του Κράτους Λιμένα, των οποίων την εκπαίδευση έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια στη θάλασσα (EMSA), που από το 2011 λειτουργεί μια πλατφόρμα (MaKCs) η οποία παρέχει ασύγχρονη τηλεκπαίδευση στους επιθεωρητές πλοίων.
Με την παρούσα έρευνα επιχειρήθηκε η αξιολόγηση αυτής της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, εστιάζοντας στην αποτίμηση του βαθμού ικανοποίησης των χρηστών της. Χρησιμοποιήθηκε η πολυμεθοδική προσσέγγιση και για τη συλλογή των στοιχείων έγινε χρήση ερωτηματολογίων και ημιδομημένων συνεντεύξεων.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι, γενικότερα, οι εκπαιδευόμενοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξ αποστάσεως αυτή εμπειρία τους, εκτιμώντας ιδιαίτερα την παρατεταμένη χρήση του εκπαιδευτικού μέσου «βίντεο». Ωστόσο, εντοπίστηκαν ορισμένα στοιχεία που τους απογοήτευσαν, εστιάζοντας, κυρίως στην έλλειψηεπικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Τα παραπάνω έθεσαν το πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων για την παιδαγωγική βελτίωση της πλατφόρμας, όπως την ενίσχυσή της με διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα