Η επίδραση της αξιοποίησης των τεχνολογιών στα μαθησιακά αποτελέσματα: κριτήριο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στα σχολικά περιβάλλοντα μάθησης


Εξώφυλλο πρακτικών συνεδρίου
Δημοσιευμένα: Μαρ 19, 2024
Δρ. Δέσποινα Κωνσταντινίδη, Σ.Ε.Π.
Δρ. Αναστασία Αθανασούλα-Ρέππα, Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Διοίκησης
Περίληψη

 


Κύριος στόχος της εργασίας ήταν να μελετηθεί ο βαθμός επίδρασης της χρήσης των τεχνολογιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία με κέντρο βάρους τα μαθησιακά αποτελέσματα και να γίνει διερευνητική προσέγγιση σε συνάρτηση με αντιλήψεις εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτως ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο θα μπορούσε η παράμετρος αυτή να συνδεθεί με την αξιολόγησή τους. Έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση για τις τεχνολογίες σε σχέση με τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις τεχνολογίες στα σχολικά περιβάλλοντα μάθησης και την αξιοποίησή τους στη μαθησιακή διαδικασία και αξιολόγηση. Το έναυσμα για αυτή την μελέτη δόθηκε όταν εκπαιδευτικοί, μέσα από ποιοτική έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής με θέμα την Συγκριτική Προσέγγιση της Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών με Στοιχεία και Επιρροές από τον Ιδιωτικό Τομέα εξέφρασαν δηλώσεις ως προς τη χρήση των τεχνολογιών  κατά τη μαθησιακή διαδικασία, που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τα μαθησιακά αποτελέσματα. Εκπαιδευτικοί συνδέουν την αξιοποίηση των τεχνολογιών στη διδασκαλία με τα μαθησιακά αποτελέσματα, τον τρόπο που ανταποκρίνονται κατά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υλοποίηση των στόχων τους, την επαγγελματική ανάπτυξη και τις επαγγελματικές τους προσδοκίες. Αναδεικνύεται η σημαντικότητα της χρήσης της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία ως κριτήριο αξιολόγησης, καθότι μπορεί να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών κυρίως σε ό,τι αφορά τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Βιογραφικό Συγγραφέα
Δρ. Δέσποινα Κωνσταντινίδη, Σ.Ε.Π., Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

Η Δέσποινα Κωνσταντινίδη είναι Διδάκτορας στην Εκπαιδευτική Διοίκηση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου σε συνεπίβλεψη με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και αριστούχος κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Κλασική Φιλολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε ερευνήτρια, ειδική επιστήμονας και επιστημονική συνεργάτης διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διδάσκει σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και είναι Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.