ΕΑΠ 1992-2000: Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση


Δημοσιευμένα: Ιουν 9, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
συνθήκες ίδρυσης ΕΑΠ συμβολή προσώπων και θεσμών.
Αγγελική Κωστοπούλου
Περίληψη

Η ίδρυση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) σηματοδοτεί τη συστηματική εφαρμογή της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (ΑεξΑΕ).
Η απόπειρα ίδρυσης του ΕΑΠ ήταν μακρόσυρτη και καλύπτει διάστημα οχτώ ετών από την ψήφιση του ιδρυτικού του νόμου το 1992 (ν. 2083/1992) έως και το έτος 2000, όπου το ΕΑΠ ανοίγει τις πύλες του στους πρώτους 5.000 φοιτητές, με ενδιάμεσο σταθμό τη ψήφιση του νόμου 2552/1997, που διέπει έκτοτε τη λειτουργία του πανεπιστημίου.
Στόχος του άρθρου αυτού είναι να παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες η διαδικασία ίδρυσης και ανάπτυξης του ΕΑΠ έλαβε χώρα. Θεωρούμε ότι η ανασκόπηση και η παρουσίαση αθέατων πλευρών της σύντομης ιστορίας του πανεπιστημίου, με τη βοήθεια της ποιοτικής μεθόδου και τη διενέργεια συνεντεύξεων σε βάθος, αποτελεί προϋπόθεση ώστε να κατανοηθεί σε όλο του το εύρος ο θεσμός της Aνοικτής και εξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης στην Ελλάδα και ο μετέπειτα προσανατολισμός του επίσημου φορέα άσκησής της, που είναι το ΕΑΠ.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα