Σχεδιασμός και ανάπτυξη μαθημάτων MOOC με βάση τα κριτήρια αξιολόγησής τους


Δημοσιευμένα: Ιαν 22, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
MOOC ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση κριτήρια αξιολόγησης
Βασίλειος Γεώργιος Νεοφώτιστος
Περίληψη

Η εμφάνιση της πανδημίας COVID 19 έδωσε επιμέρους ώθηση στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους μάθησης που στηρίζονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ταυτόχρονα η ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών των δικτύων Η/Υ έδωσε τη δυνατότητα στους παροχείς ψηφιακών υπηρεσιών να προσφέρουν γρήγορες ταχύτητες και άμεση πρόσβαση σε πλατφόρμες με πολυμεσικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, διάσημα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικοί οργανισμοί σχεδιάζουν και υλοποιούν μαθήματα μέσω των πλατφορμών MOOCs (Massive Open Online Courses). Τα συγκεκριμένα μαθήματα έχοντας τον χαρακτήρα της μαζικότητας και της ανοικτότητας έχουν γίνει ιδιαίτερα αποδεκτά όχι μόνο από τους θιασώτες της δια βίου μάθησης αλλά και από εκπαιδευόμενους που εξαιτίας κυρίως γεωγραφικών χαρακτηριστικών δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δια ζώσης εκπαιδευτικά προγράμματα. Η ευρεία αποδοχή των μαθημάτων MOOC σε συνάρτηση με την εξάπλωση της πανδημίας αποτελεί τη βάση πλέον στρατηγικού, εκπαιδευτικού και εμπορικού σχεδιασμού και εφαρμογής μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και εκπαιδευτικών οργανισμών ανά την υφήλιο. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλες τις βαθμίδες να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των πλατφορμών MOOC.

Το συγκεκριμένο άρθρο βάσει βιβλιογραφικής ανασκόπησης, ως χρήση προτύπου σχεδιασμού και ανάπτυξης, παραθέτει όλα εκείνα τα κριτήρια αξιολόγησης της μορφής και της εμφάνισης των δομικών στοιχείων ενός MOOC σε συνάρτηση με την αλληλεπίδραση τους με τους χρήστες των πλατφορμών.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Βιογραφικό Συγγραφέα
Βασίλειος Γεώργιος Νεοφώτιστος, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών ΕΑΠ, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Εκπαιδευτικός σε Πειραματικό Σχολείο

ΣΕΠ στο ΕΑΠ

Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας