Διερεύνηση στάσεων των εκπαιδευτικών για την αναγκαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαθητών/τριών λόγω COVID-19


Δημοσιευμένα: Ιαν 22, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
εξ αποστάσεως εκπαίδευση φόβος άρνηση οφέλη Covid 19/πανδημία
Νεκταρία Παλαιολόγου
Ζωή Καρανικόλα
Ευαγγελία Δράγου
Κωνσταντίνος Ντίνας
Βασίλης Γιαλαμάς
Περίληψη

Με αφορμή την πανδημία που προκάλεσε ο COVID-19, οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν έκτακτα να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο μαθησιακό και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η έκτακτη αυτή συνθήκη προϋπόθετε, ωστόσο, την εξοικείωση των εκπαιδευτικών στην ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών.

Βασικός σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η διερεύνηση των στάσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Προκειμένου να διερευνηθούν οι στάσεις τους, ακολουθήθηκε η ποσοτική μέθοδος συλλογής των δεδομένων και ως εργαλείο συλλογής το ερωτηματολόγιο. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο 2020. To συνολικό δείγμα ήταν 219 (N) εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το στατιστικό λογισμικό SPSS 26.0 for Windows. Ο έλεγχος αξιοπιστίας έδειξε ικανοποιητικά αποτελέσματα για κάθε επιμέρους άξονα (Φόβος και άρνηση, Πιθανά οφέλη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, Πιθανά αρνητικά εξ αποστάσεως εκπαίδευση) της κλίμακας στάσεων για την εξ αποστάσεως διδασκαλίας και στο σύνολό τους (Cronbach΄s alpha>0,70). Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μελέτη είναι ότι οι συμμετέχοντες πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι οι ελλιπείς τεχνολογικές γνώσεις, ο ελλιπής τεχνολογικός εξοπλισμός, η έλλειψη σχετικής εμπειρίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διδασκαλία και η αίσθηση ότι «δεν θα τα καταφέρουν» προξενούν φόβο σε κάποιους για τη δημιουργία διαδικτυακών μαθημάτων και σχετικού υλικού. Ωστόσο, δεν είναι σαφής η θέση τους σχετικά με το αν ο φόρτος εργασίας «βγάζει άρνηση» σε κάποιους για τη δημιουργία διαδικτυακών μαθημάτων και σχετικού υλικού, αν οι υποστηρικτές της παραδοσιακής διδασκαλίας αντιστέκονται στη δημιουργία διαδικτυακών μαθημάτων και σχετικού υλικού και αν οι υποστηρικτές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της προσδίδουν προστιθέμενη αξία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον τεχνολογικό/ψηφιακό αναλφαβητισμό ως βασικό εμπόδιο. Τέλος, δείχνουν σε μεγαλύτερο βαθμό φόβο και άρνηση στην εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε σχέση με τα πιθανά οφέλη της εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε σχέση με τα πιθανά αρνητικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Βιογραφικά Συγγραφέων
Νεκταρία Παλαιολόγου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αν. Καθ.
Ζωή Καρανικόλα, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΔΙΠ, ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ευαγγελία Δράγου, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
Κωνσταντίνος Ντίνας, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Βασίλης Γιαλαμάς, ΕΚΠΑ
ΤΕΑΠΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Αναφορές
Abukhattala, I. (2016). The Use of Technology in Language Classrooms in Libya. https://www.researchgate.net/publication/279232892_The_Use_of_Technology_in_Language_Classrooms_in_Libya (ημερ. πρόσβασης 30-8-2021)
Αντύπα, Σ. (2008). Η εκπαίδευση εκπαιδευτικών στη διδασκαλία με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας: η περίπτωση του προγράμματος Εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. (Μεταπτυχιακή Διατριβή, ΑΠΘ/ΦΛΣ/Τμήμα Φ-Π, Θεσ/νίκη).
Babbie, Ε. (2011). Εισαγωγή στην Κοινωνική Έρευνα. Αθήνα: Πολιτεία.
Bardour, M.K., Davis, N., Wenmoth, D. (2016). Primary and Secondary Virtual Learning in New Zealand: Examining the Process of Achieving Maturity. International Journal on E- Learning, 15(1), 27-45. Chesapeake, VA: Association for the Advancement of Computing in Education (AACE).
Beetham, H. & Sharpe, R. (2013). Rethinking Pedagogy for a Digital Age: Designing for 21st Century Learning; Apollon, UK: Routledge.
Καρατράντου, Α. & Παναγιωτακόπουλος, Χ. (2013). Αλληλεπιδράσεις των ΤΠΕ, της εκπαιδευτικής αποτελεσματικότητας και των Θεωριών Οικοδόμησης της Γνώσης: Μία μελέτη περίπτωσης. https://www.etpe.gr/conf/?cid=20
Κόμης Β. Πρακτικά Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις ΤΠΕ, Πανεπιστήμιο Πάτρας 2011
Κυρίδης, Α., Δρόσος, Β., Τσακιρίδου, Ε. (2003). Ποιος φοβάται τις Νέες Τεχνολογίες: Οι απόψεις και οι αντιλήψεις των για την εισαγωγή της Πληροφοριακής Επικοινωνιακής Τεχνολογίας στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο, εκδ. Τυπωθήτω-Δαρδανός.
Παναγιωτόπουλος, Γ. (2021). 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η πρόκληση της διαχείρισης των νέων συνθηκών από τους εκπαιδευτικούς. Αθήνα: Κοινωνικό Πολύκεντρο-ΑΔΕΔΥ.
Panagiotopoulos, G., & Karanikola Z. (2020). Education 4.0 and teachers: Challenges, risks and benefits. European Scientific Journal, 6(34), 108-122.
Simpson, M. et al. (1998), Using ingormation and communication technology as a pedagogical tool: a survey of initial teacher education in Scotland, Journal of Information Technology for Teacher Education, vol. 7 (3), pp. 431-446.
Σολομωνίδου, Χ. (2002). Συνεργατική Μάθηση με τη Χρήση των ΤΠΕ: Εμπειρίες από Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλίας. Στο Δημητρακοπούλου Α. (Επιμ.), Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση. Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή, Τόμος: Α’, 325-334. Αθήνα: Καστανιώτης.
Τσούτσα, Σ., & Κεδράκα, Κ. (2013). Παράγοντες που επηρεάζουν τους φιλολόγους στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ μετά την επιμόρφωσή τους στις νέες τεχνολογίες ανά ειδικότητα: η περίπτωση των φιλολόγων του Ν. Καβάλας. Εκπαιδευτικός Κύκλος, 1, (2), 93-110.
Veen, W. (1993). The role of beliefs in the use of information technology: implications for teacher education, or teaching the right thing at the right time. Journal of Information Technology for Teacher Education, 2, 139-153.