Η αποτελεσματικότητα της μάθησης μέσω της επικοινωνίας εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μαθητές τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης στην εξΑΕ κατά την περίοδο του κορονοϊού: Απόψεις των εκπαιδευτικών.


Δημοσιευμένα: Ιαν 22, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Μάθηση Επικοινωνία Εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαθητές τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση Πανδημία
Μαρία Παναγιώτα Φακουρέλη
Σοφία Παπαδημητρίου
Απόστολος Κώστας
Περίληψη

Συγκεκριμένα για την παρούσα έρευνα, ο σκοπός της είναι να εξετάσει τους τρόπους  επικοινωνίας και διδασκαλίας των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους μαθητές τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης μέσω διαδικτύου στο πλαίσιο της εξΑΕ κατά την περίοδο του κορονοϊού (Μάρτιος – Ιούνιος 2020) και κατά πόσο, η επικοινωνία αυτή, συνέβαλλε στην αποτελεσματικότητα της μάθησης. Οι επιμέρους στόχοι, λοιπόν, που ορίστηκαν για την  έρευνα αφορούσαν τη διερεύνηση των μέσων και των τεχνολογιών τα οποία χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για να υλοποιήσουν την εξΑΕ, όπως και τη συχνότητα χρήσης αυτών για τους μαθητές τυπικής εκπαίδευσης, τη διερεύνηση των μέσων και των τεχνολογιών, τα οποία χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για να υλοποιήσουν την εξΑΕ, όπως και τη συχνότητα χρήσης αυτών για τους μαθητές μη τυπικής εκπαίδευσης και τη διερεύνηση των ενδεχόμενων εμποδίων της εφαρμογής της εξΑΕ, σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα. Παράλληλα, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία ποιοτικής μεθόδου, καθώς ορισμένα δεδομένα δεν ήταν δυνατό να ποσοτικοποιηθούν. Τα δεδομένα αυτά αφορούσαν απαντήσεις των συμμετεχόντων, που δεν σχετίζονταν με προκαθορισμένες επιλογές, αλλά με απαντήσεις που εκφράζονταν με μια σειρά λέξεων και εκφράσεων, που δήλωναν την προσωπική τους άποψη πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Η έρευνα αφορούσε αποκλειστικά εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της Ελλάδας και εργάστηκαν σε Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, σε ειδικά σχολεία, σε ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ της Ελλάδας τη σχολική χρονιά 2019-2020. Το δείγμα της έρευνας ήταν 500 άτομα. Δημιουργήθηκε αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο με 15 συνολικά ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου.

Από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών, συμπεραίνεται πως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε συχνότερα ήταν ο παγκόσμιος ιστός. Αναλυτικότερα, ο παγκόσμιος ιστός χρησιμοποιήθηκε συχνά από τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής. Από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, συμπεραίνεται πως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε συχνότερα ήταν το e-mail. Από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών, συμπεραίνεται πως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε συχνότερα ήταν οι πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, συμπεραίνεται πως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε συχνότερα ήταν τηλεδιάσκεψη εκπαιδευτικών. Στα πλαίσια της διερεύνησης του τρίτου ερευνητικού ερωτήματος και των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί, τέθηκε μια ερώτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν δυσκολίες και ζητούνταν η συχνότητα με την οποία εμφανίζονταν αυτές οι δυσκολίες. Η δυσκολία που εμφανίστηκε συχνότερα ήταν οι υλικοτεχνικές ελλείψεις υποδομών των μαθητών. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της συνθήκης της τηλεκπαίδευσης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα