Το πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της τηλεκπαίδευσης μέσα από τις απόψεις μαθητών Δ. Εκπαίδευσης και φοιτητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως βιώθηκε σε καιρό πανδημίας.


Δημοσιευμένα: Ιαν 22, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεωρητικό πλαίσιο έρευνα
ΝΕΚΤΑΡΙΑ (Nektaria) NIKOLAOS ΚΛΑΔΑ (Klada)
Περίληψη

Λόγω των έκτακτων  υγειονομιών εξελίξεων τους τελευταίους μήνες,  παρατηρήσαμε αλλαγές σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων, εκ των οποίων ένας ήταν και η εκπαίδευση.  Έτσι, μαθητές και διδάσκοντες κλήθηκαν να εργαστούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας αξιοποιώντας την εξ αποστάσεως διδασκαλία και την τηλεκπαίδευση. Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, γίνεται μια προσπάθεια να προσδιοριστούν κάποια χαρακτηριστικά αυτού του τρόπου διδασκαλίας και μάθησης, να διερευνηθεί ο νέος ρόλος που αποκτά ο δάσκαλος σε ένα τέτοιο πλαίσιο και να αναφερθούν οι αρχές οι οποίες θα πρέπει να διέπουν το υλικό της τηλεκπαίδευσης. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μια μικρής έρευνας που έγινε σε μαθητές και φοιτητές σχετικά με τις απόψεις τους για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε συνδυασμό με το θεωρητικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε. Συνοψίζοντας λοιπόν, πολύ γενικά τα συμπεράσματα της έρευνάς μας, διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις για την τηλεκπαίδευση εξαρτώνται  σε κάποιο βαθμό από το επίπεδο της εκπαίδευσης που  παρακολουθούν οι εκπαιδευόμενοι. Έτσι, παρατηρήθηκε γενικά πιο θετική στάση απέναντι στην τηλεκπαίδευση από τους φοιτητές, παρά από τους μαθητές της Μ. Εκπαίδευσης.

 

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β
Βιογραφικό Συγγραφέα
ΝΕΚΤΑΡΙΑ (Nektaria) NIKOLAOS ΚΛΑΔΑ (Klada), ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ASPETE OF ATHENS

Λεκτορας εφαρμογών σε ίδρυμα Τριτοβαθμιας Εκπαίδευσης, Φιλόλογος στην ιδιωτική Μ. Ε.

Lecturer in ASPETE of Athens

Αναφορές
Αμοργιανιώτη, Ε. (2020). Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση την εποχή του Covid-19. Ποιοτική Προσέγγιση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. International Journal of Educational Innovation, Vol. 2(2020)-Issue, Ανακτημένο την 26/6/2021 από: https://journal.eepek.gr/assets/uploads/manuscripts/manuf_250_qfvwJu1582.pdf
Αρμακόλας, Σ. (2018). Διερεύνηση, ανάλυση και μελέτη των παραγόντων που επιδρούν σε περιβάλλον σύγχρονης τηλεκπαίδευσης με αξιοποίηση συμμετοχικών - βιωματικών τεχνικών. (Doctoral dissertation), Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αρμακόλας, Σ., Παναγιωτακόπουλος, Χ., & Μασσαρά, X. (2015). Η αυτορρυθμιζόμενη μάθηση και το μαθησιακό περιβάλλον στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. 8o Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, 8(2Α).
Βεργίδης, Δ., Λιοναράκης, Α., Λυκουργιώτης, Β., Μακράκης, Β. & Ματραλής, Χ., (1998). Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Θεσμοί και λειτουργίες, Τόμος Α΄. Πάτρα: ΕΑΠ. σσ.143-242.
Κελενίδου Π., Αντωνίου, Π., & Παπαδάκης, Σ. (2017). Η εξ αποστάσεως σχολική
εκπαίδευση. Συστηματική ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας. 6o Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, 9(2Α), 168- 184.
Λιοναράκης, Α. (2001). Για ποια εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση μιλάμε; Στο
ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, 8-9 Αυγούστου 2010, 52-65. Πάτρα: ΕΑΠ
Μανούσου, Ε. (2007). Ο Σχεδιασμός, η δημιουργία πολυμορφικού διδακτικού υλικού για την εφαρμογή εξ αποστάσεως προγράμματος εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία σε μαθητές δημοτικού. Στο Α.Λιοναράκης (Επιμ.) Πρακτικά 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης: Μορφές Δημοκρατίας στην Εκπαίδευση: Ανοικτή Πρόσβαση και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, Αθήνα 23 - 25 Νοεμβρίου 2007. β΄ τόμος, 662-667.
Μικρόπουλος, Τ. Κιουλάνης, Σ. Μουζάκης, Χ. Μπέλλου, Ι. Παπαχρήστος, Ν. Φραγκάκη, Μ. Χαλκίδης, Α. (2011). Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Εγκάρσια δράση. Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. σσ. 112-129.
Παναγιωτίδου, Α. (2014). Η διαδικασία της μάθησης στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - εμπειρική έρευνα (Διδακτορική Διατριβή). Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αλεξανδρούπολη.
Παπαδημητρίου, Σ., & Λιοναράκης, Α. (2016). Ο Ρόλος του Καθηγητή - Συμβούλου και η ανάπτυξη μηχανισμού υποστήριξής του στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, 5(2A), 38- 55.