Τα σενάρια του Πρωτέα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση


Δημοσιευμένα: Ιαν 22, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
σενάριο Πρωτέας εφαρμογή γλωσσικά μαθήματα
Αλεξάνδρα Βασίλειος Γερακίνη
Περίληψη

Τα σενάρια του Πρωτέα  για τα γλωσσικά μαθήματα δημιουργήθηκαν και εφαρμόστηκαν από εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις διαδικτυακές κοινότητες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας από το 2012 έως το 2015. Πρόκειται για σενάρια που αξιοποιούν ιστοσελίδες, ψηφιακά εργαλεία και ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και δεν προτείνονται για να εφαρμοστούν αυτούσια αλλά για να λειτουργήσουν ως παραδείγματα από τα οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δανειστούν και να συνδυάσουν στοιχεία, ιδέες και προτάσεις και να προσαρμόσουν τα σενάρια αυτά στους δικούς τους στόχους και στις ανάγκες των μαθητών τους. Για όλα τα σενάρια δίνονται τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, οι διαδικτυακοί σύνδεσμοι και τα ψηφιακά προγράμματα που αξιοποιήθηκαν καθώς και αναλυτικές οδηγίες της εφαρμογής και της αξιοποίησής τους. Επειδή αφενός τα σενάρια αυτά στηρίζονται στην αξιοποίηση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών που εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και αφετέρου μεταβάλλονται τα δεδομένα στον χώρο της εκπαίδευσης και της διδακτικής, είναι λογικό με το πέρασμα του χρόνου να χρειάζεται η παραμετροποίηση των σεναρίων αυτών και η αναπλαισίωσή τους ώστε να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που  εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας που έπληξε την παγκόσμια κοινότητα, έδωσε την ευκαιρία και δημιούργησε το κατάλληλο πλαίσιο ώστε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα γλωσσικά μαθήματα να ξαναγυρίσουν στα σενάρια αυτά, να τα ξαναδούν με άλλη ματιά και κυρίως να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Στην παρούσα εισήγηση θα παρουσιαστούν δύο εφαρμογές σεναρίων του Πρωτέα σε διαφορετικά γλωσσικά μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β
Βιογραφικό Συγγραφέα
Αλεξάνδρα Βασίλειος Γερακίνη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αναφορές
Αμοργιανιώτη, Ε. (2020). Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εποχή του Covid-19. Ποιοτική προσέγγιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. International Journal of Educational Innovation, 2(7), 63-73. Ανακτήθηκε από https://journal.eepek.gr/issue/vol-2-issue-7-2020.
Βεκρής, Ε. (2012). Η οικογένεια με τη γλώσσα των κόμικς. Πρωτέας: εκπαιδευτικά σενάρια για τα γλωσσικά μαθήματα. Ανακτήθηκε από http://proteas.greek-language.gr/scenario.html?sid=1151.
Λιοναράκης, Α. (2006). Η θεωρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η πολυπλοκότητα της πολυμορφικής της διάστασης. Στο Α. Λιοναράκης(Επιμ.) Ανοικτή και Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση-Στοιχεία θεωρίας και πράξης (σ.7-41). Αθήνα: Προπομπός.
Keegan, D. (2001). Οι βασικές αρχές της ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης(Α.Μελίστα μετ.). Αθήνα: Μεταίχμιο.
Kentnor, H. (2015). Distance Education and the Evolution of Online Learning in the United States. Curriculum and Teaching Dialogue, 17, University of Denver. Ανακτήθηκε από https://digitalcommons.du.edu/law_facpub/24/.
Μαυροειδής, Η. & Γκιόσος, Ι.& Κουτσούμπα, Μ. (2014). Επισκόπηση θεωρητικών εννοιών στην εκπαίδευση από απόσταση. Open education-The journal for Open and Distance Education and Educational Technology, 10(1), 88-100. Ανακτήθηκε από https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/9814.
Μπιζτελέρη Π.Κ. (2013). Αρχαία Ελληνική Μουσική. Πρωτέας: εκπαιδευτικά σενάρια για τα γλωσσικά μαθήματα. Ανακτήθηκε από http://proteas.greek-language.gr/scenario.html?sid=122
Παπαλαμπρακόπουλος, Π. (2020). Η διδασκαλία στη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ο ρόλος του διδάσκοντος. Academia, 20-21, 218-233. Ανακτήθηκε από https://pasithee.library.upatras.gr/academia/article/view/3450.
Πασιόπουλος, Γ. (2012). Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Στο Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο, 5-7 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε από http://www.elliepek.gr/gr_html/gr_proceedings/6th_conference.html