To ΜOOC or not to MOOC? Tαξιδεύοντας καινοτόμα στη γνώση με ένα ΜOOC του Mathesis

Δημοσιευμένα:
Dec 21, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
MOOC Μathesis μαθησιακή εμπειρία δια βίου μάθηση
Περίληψη
Το κείμενο αυτό συζητά βασικές πτυχές και διαδικασίες ενός MOOC, δηλαδή, ενός Μαζικού Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος, με αφορμή την καταγραφή του γνωστικού ταξιδιού μιας εκπαιδευομένης σε ένα MOOC του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων ‘Mathesis’.
Tαυτόχρονα, προσπαθεί να αναδείξει τις παιδαγωγικές αρχές που διευκόλυναν την εκπαιδευόμενη σε αυτή τη συναρπαστική πορεία της προς την αέναη γνώση.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- Τμήμα Β
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στα πρακτικά του συνεδρίου για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους. Άρθρα που δημοσιεύονται στα πρακτικά διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).
Αναφορές
Leontyev, L. & Baranov, D. (2013) Massive Open Online Courses in Chemistry: A Comparative
Overview of Platforms and Features. Journal of Chemical Education, Vol 90, pp. 1533−1539.
Πάντικ, Η. (2017). Τα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs) στη
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δυνατότητες και Προοπτικές στην Ελλάδα. (Αδημοσίευτη Μεταπτυχιακή Εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Πάτρα.
Yousef, A. M. F., Chatti, M. A., Schroeder, U. & Wosnitza, M. (2015). A Usability
Evaluation of a Blended MOOC Environment: An Experimental Case Study. International Review of Research in Open and Distributed Learning. Volume 16, Number 2.
Yuan L., & Powell, S. (2013). MOOCs and Open Education: Implications for Higher
Education. UK: JISC CETIS. Ανακτήθηκε 20 Aυγούστου, 2017, από