Καταρτίζοντας τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας στην παιδαγωγική των Σχεδίων εργασίας - μέθοδο πρότζεκτ και στην παιδαγωγική Φρενέ στο Ελληνικό Aνοικτό Πανεπιστήμιο. Γνώμες και στάσεις των φοιτητών


Δημοσιευμένα: Ιουν 9, 2016
Διαμάντω Κάκαρη
Σοφία Λάχλου
Περίληψη
Οι καθηγητές γαλλικής γλώσσας σε Π/θμια και Δ/θμια εκπαίδευση καλούνται βάσει του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες και του Νέου Προγράμματος Σπουδών να υλοποιήσουν Διαθεματικά Σχέδια Εργασίας (ΔΣΕ) κατά τη διδακτική/μαθησιακή διαδικασία.
Στην παρούσα εισήγηση, αρχικά, περιγράφονται οι διδακτικές/μαθησιακές ενέργειες που υιοθετήθηκαν για την κατάρτιση στην παιδαγωγική των ΔΣΕ – μέθοδο πρότζεκτ των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) με τίτλο «Μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών γαλλικής» κατά τo ακαδημαϊκό 2012-13 : κριτική ανάλυση Δ.Σ.Ε., υλοποίηση ομαδικού πρότζεκτ από τους φοιτητές και παρουσίαση στην ΟΣΣ με σύγχρονη επικοινωνία ανάμεσα σε τμήματα της ίδιας ΘΕ. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας που είχε σκοπό να διερευνήσει μετά την κατάρτιση τις απόψεις και στάσεις των φοιτητών σχετικά με τα παιδαγωγικά οφέλη και τη δυνατότητα υλοποίησης Σχεδίων Εργασίας με τη μέθοδο πρότζεκτ. Η έρευνα έδειξε ότι οι φοιτητές, οι οποίοι μελέτησαν αλλά και βίωσαν οι ίδιοι την υλοποίηση της μεθόδου, αναγνώρισαν τα οφέλη για το μαθητή και το δάσκαλο και απέκτησαν θετική στάση ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής στη μαθησιακή διαδικασία. Ωστόσο, επέδειξαν τις δυσκολίες και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου στο παρών κοινωνικό και σχολικό πλαίσιο.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β