PRO-SKILLS: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα καλής πρακτικής στη διά βίου μάθηση


Δημοσιευμένα: Jun 9, 2016
Ελένη ΒΛΑΧΟΥ
Αναστασία ΛΑΦΑΡΑ
Περίληψη

Αρχικά επιχειρείται μια συνοπτική αναφορά στις προσεγγίσεις της διά βίου μάθησης κυρίως σε συνάρτηση με την ιστορική εξέλιξη της έννοιας και τη στοχοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος PRO-SKILLS, που πραγματοποιήθηκε σε χώρες της Ευρώπης. Εφαρμόστηκε σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, κυρίως μετανάστες, τόσο σε επίπεδο πρόληψης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης υγιών ατόμων όσο και σε επίπεδο απεξάρτησης  εξαρτημένων ατόμων.

Περιγράφεται εν συντομία το θεωρητικό πλαίσιο, που αφορά στη διά βίου μάθηση και τις σημαντικές δεξιότητες που απαιτούνται για την επίτευξή της. Επισημαίνονται οι στόχοι και το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ στη συνέχεια περιγράφονται συνοπτικά τα τέσσερα πιλοτικά σχήματα που εφαρμόστηκαν στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και σε δύο πόλεις της Γερμανίας.

Τέλος, προσεγγίζεται κριτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PRO-SKILLS με επιστημονικά επιχειρήματα, που αφορούν τόσο στο θεωρητικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο πρακτικής εφαρμογής του και διατυπώνονται ακολούθως προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση και αξιοποίησή του σε νέα περιβάλλοντα εφαρμογής.  

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β