Αρχιτεκτονική εξατομίκευσης μαθησιακών μονοπατιών με σημασιολογικές μεθόδους ταιριάσματος οντολογιών κινητοποιούμενες από κανόνες μαθησιακών στυλ


Δημοσιευμένα: Ιουν 9, 2016
Τάνια ΚΕΡΚΙΡΗ
Περίληψη

Τα LMSs μέχρι σήμερα έχουν πολλαπλά επωφεληθεί από τις δυνατότητες των ΤΠΕ για παροχή προσαρμοστικότητας. Ωστόσο, η παροχή προσωποποιημένων μαθησιακών μονοπατιών είναι ένα θέμα που δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σημασιολογικές τεχνολογίες, όπως μεταδεδομένα και οντολογίες, στην παροχή προσωποποιημένου μονοπατιού μάθησης είναι μεγάλες. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται μέρος από μια συνεχιζόμενη ερευνητική εργασία σχετικά με τα LMSs που χρησιμοποιούν σημασιολογικές τεχνολογίες. Περιγράφονται τα τμήματα της αρχιτεκτονικής ενός LMS, με τη λειτουργικότητά τους, τα οποία δημιουργούν τις οντολογίες περιγραφής των οντοτήτων των LMSs και εφαρμόζουν μεθόδους ταιριάσματος οντολογιών και εμπειρικούς κανόνες που προκύπτουν από αποτελέσματα των μοντέλων μαθησιακών στυλ για να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο εκπαιδευτικό μονοπάτι. Η αρχιτεκτονική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και πάνω σε υπάρχουσες δομές LMSs. Παράπλευρο, αν και εξίσου σημαντικό αποτέλεσμα, είναι η κατάλληλη περιγραφή των εκπαιδευτικών αντικειμένων σαν δομών που προβάλλουν άμεσα τις ιδιότητές τους και άρα τις δυνατότητές τους, ακόμα και τις εκπαιδευτικές, και κατά συνέπεια να συμμετάσχουν με αποδοτικό τρόπο σε μια εκπαιδευτική διαδικασία. Η χρησιμότητα της περιγραφής επιτυγχάνει την καταλληλότερη επιλογή τους σε μια αποδοτικότερη εκπαιδευτική διαδικασία και την επαναχρησιμοποίησή τους σε διάφορα μαθήματα[1] που παρέχονται μέσα από ένα LMS.


[1] Σαν μάθημα (e-course) εννοείται η πλήρη σειρά των εκπαιδευτικών αντικειμένων που αποτελούν την διδακτέα ύλη που παρέχεται μέσα από ένα LMS.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β