Λογισμικό αξιολόγησης φοιτητών στα μαθηματικά


Δημοσιευμένα: Jun 9, 2016
Βασίλειος ΣΑΛΤΑΣ
Γεώργιος ΚΑΡΕΛΑΣ
Περίληψη

Η ραγδαία  ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας δημιουργεί νέους προβληματισμούς και ερωτήματα σχετικά με την εισαγωγή της στην εκπαίδευση, τις νέες δυνατότητες που παρέχει, τους νέους ρόλους που διαμορφώνει αλλά και τα μεθοδολογικά και παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτή τη χρήση.

Το δημιουργημένο λογισμικό έχει απώτερο σκοπό την παροχή στο φοιτητή ενός χρήσιμου εργαλείου για την κατανόηση της ύλης του μαθήματος «Μαθηματικά ΙΙ» της Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας.

Για τη δημιουργία της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκαν: Microsoft Visual Studio 2008 και Microsoft Access 2003 και αποτελείται από δύο σκέλη: εξάσκηση και αξιολόγηση.

Κατά την εκτέλεση της εξάσκησης παρέχει στο χρήστη: 4 τυχαίες ασκήσεις από σύνολο 25 ασκήσεων με αυξητικό βαθμό δυσκολίας, 4 επιλογές απάντησης, εμφάνιση της σωστής απάντησης καθώς και της λύσης, εμφάνιση βοήθειας για τη λύση της άσκησης με θεωρητικές πληροφορίες και λυμένα παραδείγματα και εμφάνιση του βαθμού του χρήστη με χρήση αρνητικής βαθμολογίας για κάθε λανθασμένη απάντηση.

Κατά την εκτέλεση της αξιολόγησης παρέχει στο χρήστη: εισαγωγή χρήστη με username και password στη φόρμα αξιολόγησης, εισαγωγή ως administrator για τη  διαχείριση της βάσης αποθήκευσης χρηστών, έναρξη χρόνου από τον administrator για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, 4 τυχαίες ασκήσεις από σύνολο 25 ασκήσεων με αυξητικό βαθμό δυσκολίας, 5 επιλογές απάντησης, εμφάνιση της σωστής απάντησης, εμφάνιση του βαθμού με χρήση αρνητικής βαθμολογίας για κάθε λανθασμένη απάντηση, αποθήκευση των στοιχείων του χρήστη και του βαθμού σε βάση δεδομένων με αναγραφή της ημερομηνίας και ώρας αποθήκευση των επιλογών απάντησης του χρήστη, εμφάνισή τους σε συνάρτηση με τις σωστές απαντήσεις δίνοντας την επιλογή στον καθηγητή να κατανοήσει που υστερεί ο χρήστης με σκοπό να βοηθηθεί στην επίλυση των συγκεκριμένων ασκήσεων.

Απώτερος σκοπός έχει τεθεί η σύνδεση της τεχνολογίας με τη διδασκαλία των μαθηματικών και η ανάδειξη της ανάγκης για δημιουργία διδακτικών εφαρμογών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια αρκετά σημαντική διδακτική έννοια των μαθηματικών, τη χρήση βοήθειας, η οποία είναι ένα σημαντικό εργαλείο επίλυσης και κατανόησης ασκήσεων, ακόμη και για τους πιο αδύνατους φοιτητές.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β