Πώς η κρίση COVID-19 μεταμόρφωσε τις δημοτικές υπηρεσίες μάθησης και εκπαίδευσης. Το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περίληψη
Οι περισσότερες χώρες ανέπτυξαν έκτακτα σχέδια αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημίας Covid-19 σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Η Ελλάδα προσπάθησε σ’ αυτήν την έκτακτη κατάσταση να συνεχίσει την εκπαιδευτική διαδικασία με την προσέγγιση «Μαθαίνουμε στο σπίτι» (Λιοναράκης, Μανούσου, Χαρτοφύλακα, Παπαδημητρίου, & Ιωακειμίδου, 2020). Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι δημότες της Θεσσαλονίκης την περίοδο της πανδημίας ήταν μεγάλες. Λόγω προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, βάσει των ανακοινώσεων του Εθνικού Οργανισμού Υγείας και των οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όλες οι δια ζώσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες σταμάτησαν. Ο ιός επέβαλε μεταξύ άλλων και το κλείσιμο των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.).
Η Κ.Ε.ΔΗ.Θ. αντιλήφθηκε αμέσως τις εκπαιδευτικές ανάγκες των δημοτών (των μαθητών και των γονέων τους) και με διάθεση εκσυγχρονισμού, σχεδίασε καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες. Δημιουργήθηκαν έτσι προγράμματα εξ αποστάσεως δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 5 έως 12 ετών. Διεξήχθη μια μελέτη πεδίου και ετοιμάστηκε εκπαιδευτικό υλικό για σύγχρονα και επίκαιρα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τη σωστή διατροφή, τους κινδύνους του διαδικτύου, την ασφάλεια στους δρόμους, το bullying και τη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα των παιδιών, τον τουρισμό, τα καλλιτεχνικά και άλλα.
Η δημιουργία των ψηφιακών υπηρεσιών απαιτούσε εξειδικευμένη εμπειρία και γνώση στους τομείς δημιουργίας πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης, αλλά και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (animation, διαδραστικά παιχνίδια, τεστ με αξιολόγηση, χορήγηση badge κλπ.). Έτσι ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες με εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση η δημιουργία πλατφόρμας, η φιλοξενία, αλλά και η ψηφιοποίηση του υλικού.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Τεύχος
- Τόμ. 11 Αρ. 8Β (2022)
- Ενότητα
- Τμήμα Β