Αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού για την εξ αποστάσεως επιμόρφωση του Β1 επιπέδου ΤΠΕ, με βάση τις αρχές της εξΑΕ: Απόψεις εκπαιδευτικών Τεχνικών Ειδικοτήτων


Δημοσιευμένα: Ιαν 22, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Β1 επίπεδο ΤΠΕ Τεχνικές Ειδικότητες Εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικό υλικό
Ευάγγελος Βαρσαμής
Σοφία Παπαδημητρίου
Περίληψη
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ έχει ξεκινήσει συστηματικά και οργανωμένα στην χώρα μας από την προηγούμενη δεκαετία, με το Α΄ επίπεδο επιμόρφωσης ΤΠΕ, και συνεχίστηκε ακόμη και στις μέρες μας με την μετεξέλιξη του Β΄ επιπέδου σε  Β1 και σε Β2 επίπεδο. Το επίπεδο Β1 έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του τον Ιούλιο του 2019 και το Β2 έχει ξεκινήσει αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2020. Η εργασία αξιολογεί το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί για την εξ αποστάσεως επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ, στην Β1.2 συστάδα, και ειδικότερα μελετά τις απόψεις των εκπαιδευτικών Τεχνικών Ειδικοτήτων αυτής της συστάδας ως προς την καταλληλότητα του υλικού που χρησιμοποιήθηκε και τις προσδοκίες που είχαν οι εκπαιδευτικοί από αυτό. Η έρευνα διεξήχθη από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2020. Επιλέχθηκε η ποιοτική μέθοδος και οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 15 εκπαιδευτικοί της παραπάνω συστάδας, οι οποίοι συμφώνησαν και συμμετείχαν στις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν. Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε πως το υλικό που έχει δημιουργηθεί έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη τις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως είναι κυρίως η πολυμορφικότητά του, ο υψηλός βαθμός αλληλεπίδρασης και συνεργασίας που προωθούσε και η συνεχής διαθεσιμότητά του. Ωστόσο προέκυψαν επιπλέον σημαντικά αρνητικά στοιχεία στην έρευνα, όπως ο περιορισμένος χρόνος που υπήρχε, η δυσκολία στο «μαθαίνω μόνος μου» και η ελλιπής εστίαση του υλικού στις ειδικότητες των εκπαιδευόμενων. Επίσης, οι προσδοκίες των εκπαιδευόμενων δεν ήταν οι αναμενόμενες με αποτέλεσμα  και ο βαθμός ικανοποίησής τους να είναι μέτριος. Αυτό προέκυψε εξαιτίας των ελλείψεων που παρουσιάσθηκαν αλλά και εν μέρει διότι ο σχεδιασμός του δεν έλαβε υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και δεν εστίασε όσο χρειαζόταν στις ανάγκες των ειδικοτήτων τους. Παρόλα αυτά βέβαια αρκετοί το είδαν ως το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση και εμβάθυνση με προσωπική πλέον προσπάθεια.
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Βιογραφικά Συγγραφέων
Ευάγγελος Βαρσαμής

Καθηγητής ΠΕ83

Σοφία Παπαδημητρίου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Καθηγήτρια-Σύμβουλος ΕΑΠ
Αναφορές
Αναστασιάδης, Π., Κωτσίδης, Κ., & Σπανουδάκη, Α. (2017, Νοέμβριος 23-26). Εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα: Η αξιοποίηση του Web 2.0 στο σύγχρονο σχολείο - Από τη θεωρία στην πράξη με έμφαση στη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη: Αποτίμηση και προοπτικές, Διεθνές συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, τομ. 9 αρ. 1Α, (σσ. 138-152).
Αντωνίου, Χ. Η. (2012). Εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Αθήνα: Πατάκη.
Βαρσαμής, Ε. (2020). Αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού για την επιμόρφωση του Β1 επιπέδου Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, με βάση τις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: Μελέτη περίπτωσης σε εκπαιδευτικούς Τεχνικών Ειδικοτήτων (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Βεργίδης, Δ. (1999). Εκπαιδευτική πολιτική και αξιολόγηση. Στο Α. Κόκκος (Επιμ), Εκπαίδευση ενηλίκων: Σχεδιασμός, Οργάνωση και αξιολόγηση προγραμμάτων. Πάτρα: ΕΑΠ.
Bell, J. (2001). Μεθοδολογικός Σχεδιασμός Παιδαγωγικής και Κοινωνικής Έρευνας. Αθήνα: Gutenberg.
Bird, M., Hammersley, M., Gomm, R., & Woods, P. (1999). Εκπαιδευτική Έρευνα στην Πράξη, Εγχειρίδιο Μελέτης, (μτφ. Ε. Φράγκου). Πάτρα: Ε.Α.Π.
Γαλλής, Κ. & Παπαδημητρίου, Ε. (2014). Φιλόλογοι και Τ.Π.Ε.: Η εμπειρία της επιμόρφωσης Β ́ επιπέδου και η διδακτική πράξη, 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας για την Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε στη Διδακτική Πράξη, Νάουσα. Ανακτήθηκε 15 Νοεμβρίου 2019, από http://hmathia14.ekped.gr/praktika14/VolA/VolA_302_315.pdf
Γούλα, Π. (2018). Εισαγωγική επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση των ΤΠΕ, Επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ: Αξιολόγηση των προγραμμάτων της πρώτης και δεύτερης περιόδου απο τους επιμορφούμενους στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Cohen, L. & Manion, L. (1994). Μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Creswell, W. J. (2011). Η Έρευνα στην Εκπαίδευση: Σχεδιασμός, Διεξαγωγή και Αξιολόγηση της Ποσοτικής και Ποιοτικής Έρευνας. Αθήνα: Ίων.
Δαούσης, Δ. (2019). Κίνητρα συμμετοχής και εμπόδια εκπαιδευομένων σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Εμπειρική́ διερεύνηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών Αχαΐας και Ηλείας για το πρόγραμμα: «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Διδακτική Πράξη» (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Faulkner, D., Swann, J., Baker, S., Bird, M., & Carty, J. (1999). Η Εξέλιξη του Παιδιού στο Κοινωνικό Περιβάλλον - Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας. Πάτρα: Ε.Α.Π.
Θωμά, Ρ., Τζοβλά, Ε., & Φαρασόπουλος, Ν. (2015). Εφαρμόζοντας το μοντέλο της ασύγχρονης και σύγχρονης μικτής μάθησης για τις ανάγκες της επιμόρφωσης των υποψήφιων Teachers 4 Europe (T4E). Στο Α. Λιοναράκης, Σ. Ιωακειμίδου, Ε. Μανούσου, Μ. Νιάρη, Τ. Χαρτοφύλακα & Σ. Παπαδημητρίου (Επιμ.), Πρακτικά 8ου συνεδρίου για την ανοικτή & εξ αποστάσεως εκπαίδευση καινοτομία και έρευνα (τομ. 8, αρ. 2Α, σελ. 29-42). Αθήνα: Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.
Ι.Τ.Υ.Ε. - Διόφαντος (2016). Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Β1 επιπέδου ΤΠΕ. Ανακτήθηκε 10 Νοεμβρίου 2019 από https://e-pimorfosi.cti.gr/to-ergo/gia-to-b1
Καλογεράτου, Ι. (2018). Κίνητρα και εμπόδια νηπιαγωγών για τη συμμετοχή στην επιμόρφωση Β- επιπέδου: Η περίπτωση της νοτιοανατολικής Αττικής (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Keegan, D. (2000). Οι Βασικές Αρχές της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Λιοναράκης, Α. & Λυκουργιώτης, Α. (1998). Ανοικτή και Παραδοσιακή Εκπαίδευση. Στο: Δ.
Λιοναράκης, Α. (2001β). Για ποια «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» μιλάμε; Στο: Α. Λιοναράκης (Επιμ.), 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, τομ. Α ́, (σσ. 185-194). Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Λιοναράκης, Α. (2001). Ανοικτή και εξ αποστάσεως πολυμορφική εκπαίδευση. Προβληματισμοί για μια ποιοτική προσέγγιση σχεδιασμού διδακτικού υλικού. Στο: Λιοναράκης Α. (επιμ), Απόψεις και προβληματισμοί για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (σσ. 33-77). Αθήνα: Προπομπός.
Λύμπου, Β. (2018). Στάσεις και απόψεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου στις ΤΠΕ (Μεταπτυχιακή εργασία). ΠΑΜΑΚ, Θεσσαλονίκη.
Μαραγκάκη, Σ. (2017). Διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών στις Τ.Π.Ε. των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εφαρμογή του μοντέλου TPACK (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Μπαλιάμης, Π. (2018). Αποτίμηση επιμορφωτικών προγραμμάτων στις ΤΠΕ ως προς την αποτελεσματικότητά τους σε επίπεδο γνώσεων. Διερεύνηση του μετασχηματισμού της εκπαιδευτικής πρακτικής των επιμορφωμένων. Η περίπτωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Μπάνου, Α. (2001). Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ζητήματα ορολογίας και μεθοδολογίας. Στο: Α. Λιοναράκης (Επιμ.), Απόψεις και Προβληματισμοί για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Αθήνα: Προπομπός.
Νικολακάκη, Μ. (2003). Διερεύνηση των προϋποθέσεων για μια αποτελεσματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων 8, 5-19.
Ξανθάκη, Μ. (2017). Αντιλήψεις νηπιαγωγών σχετικά με τους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην ένταξη των Τ.Π.Ε. στο νηπιαγωγείο (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Παπαδημητρίου, Σ. & Λιοναράκης, Α. (2010). Ο Ρόλος του Καθηγητή – Συμβούλου και η ανάπτυξη μηχανισμού υποστήριξής του στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Open Education: The Journal for Open and Distance Education and Educational Technology. Τόμ. 6 (1 & 2), 106-122.
Παπαδημητρίου, Σ. (2014). Ο ρόλος των διδασκόντων και η ανάπτυξη μηχανισμού υποστήριξής τους σε περιβάλλον Συνεργατικής Μάθησης στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Αδημοσίευτη Διδακτορική Διατριβή). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Παραφόρου, Ε. (2017). Η επιμόρφωση των καθηγητών στις ΤΠΕ. Γνώμες και ανάγκες για επιμόρφωση. Έρευνα στους καθηγητές της Γαλλικής γλώσσας της ΔΕ, στην Αθήνα (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Πίκουλα, Χ. (2017). Η επίδραση του επιπέδου επιμόρφωσης στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Race, P. (1999). Το Εγχειρίδιο της Ανοικτής Εκπαίδευσης. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Στασινός, Μ. (2017). Κίνητρα, εμπόδια και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Ηλείας για τη συμμετοχή τους σε επιμορφωτικά προγράμματα. (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Σφακιανάκη, Ν. (2019). Διερεύνηση των απόψεων και των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η περίπτωση των εκπαιδευτικών του Ν. Ηρακλείου (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.
Φιλιπποπούλου, Ι. (2019). Διδακτική Μεθοδολογία στο πρόγραμμα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου ΤΠΕ. Απόψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομών Ηλείας και Αχαΐας (Μεταπτυχιακή εργασία). Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.