Δια Βίου Μάθηση και Αγορά Εργασίας Η Δια Βίου Μάθηση στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού


Δημοσιευμένα: Μαΐ 11, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Ο.Α.Ε.Δ. συμβουλευτική ανεργία κοινωνικές δεξιότητες
Χριστίνα Τητήρου
Περίληψη

Το παρόν άρθρο επιχειρεί να συμμετάσχει στο διάλογο που αφορά τη δια βίου μάθηση και τη σύνδεσή της με τις δράσεις ενίσχυσης της αγοράς εργασίας.  Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση της εφαρμογής της Δια βίου Εκπαίδευσης από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Αρχικά θα αναλυθεί η έννοια της δια βίου εκπαίδευσης και ο ρόλος της σε μια εποχή ταχύτατα μεταβαλλόμενη. Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση του ΟΑΕΔ, των παρεχόμενων υπηρεσιών του και η σχέση του με τη δια βίου εκπαίδευση. Τέλος θα επιχειρηθεί η σύνδεση της σχέσης της δια βίου εκπαίδευσης με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θέση του παρόντος άρθρου είναι ότι η αστάθεια στην αγορά εργασίας καθιστά αναγκαία τη δια βίου εκπαίδευση η οποία συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη συγκεκριμένων κοινωνικών δεξιοτήτων.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Βιογραφικό Συγγραφέα
Χριστίνα Τητήρου

Κοινωνιολόγος – Εργασιακός Σύμβουλος

Αναφορές
Βεργίδης, ∆. (2001) ∆ια βίου Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Πολιτική. Στο Κ. Π. Χάρης, Ν. Β. Πετρουλάκης, Σ. Νικόδηµος. Συνεχιζόµενη Εκπαίδευση και
∆ια βίου Μάθηση: ∆ιεθνής Εµπειρία και Ελληνική Προοπτική (Πρακτικά του
Θ’ διεθνούς συνεδρίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος). 127-144,
Αθήνα: Ατραπός.
Begg D., et.al. (2015) Εισαγωγή στην Οικονομική. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.
CEDEFOP, (1996) Vocational Training Glossarium. Thessaloniki: CEDEFOP.
Ευστρατόγλου Ά. (2006), Εκπαίδευση Ενηλίκων, Κοινωνικές Δεξιότητες και Ευελιξίες στην Αγορά Εργασίας. Πρακτικά Εισηγήσεων 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Αθήνα.
Κόκκος Α. (1999) Εκπαίδευση Ενηλίκων. τ. Α΄, Πάτρα: εκδόσεις ΕΑΠ,.
Κόκκος Α. (2002) Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Αθήνα: Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Κόκκος Α. & Παυλάκης Μ. (2014) Παρουσίαση της Μελέτης για τις Οριζόντιες Ικανότητες στις Επιχειρήσεις που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ 2013-2014 (δημοσιευμένη στο www.adulteduc.gr)
Παλιός Ζ. (2003) Κατάρτιση και Απασχόληση, Μελέτες. Τεύχος 17 ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Τητήρου Χ. (2010) Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη.
Τσαχαλίδης Α. & Σουλδάτου Π. (2007) Η Συμβουλευτική και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στην Απασχόληση. Οδηγός Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού στον τομέα της Απασχόλησης. Αθήνα: Ε.Κ.Ε.Π..
Χαροκοπάκη Α. (2006) Ο ρόλος και η σημασία των Κοινωνικών Δεξιοτήτων στον κόσμο της Αγοράς Εργασίας. «Οι Δεξιότητες Σταδιοδρομίας» Πρακτικά Εισηγήσεων 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Αθήνα.