Οι προσφερόμενες δυνατότητες του σχολικού περιβάλλοντος, ως σημείο συνάντησης εκπαιδευτικής διαδικασίας και σχολικού χώρου
Περίληψη
Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιείται η έννοια των ‘προσφερόμενων δυνατοτήτων’ του σχολικού περιβάλλοντος ως εργαλείο κατανόησης της σχέσης ανάμεσα σε σχολικό χώρο και εκπαιδευτική διαδικασία. Η εκπαιδευτική διαδικασία υπαγορεύει τη λειτουργία του σχολικού χώρου, την κατανομή των δραστηριοτήτων σε χώρο και χρόνο, τους κανόνες χρήσης του χώρου και του χρόνου. Ο σχολικός χώρος αποτελεί ένα περιβάλλον που διαθέτει προσφερόμενες δυνατότητες, που γίνονται αντιληπτές ή όχι, ενεργοποιούνται ή όχι, σε συσχετισμό με τους παράγοντες και τις δραστηριότητες της σχολικής καθημερινότητας. Στόχος είναι, σε συγκεκριμένα παραδείγματα σχολικών κτιρίων, να εντοπιστούν οι προσφερόμενες δυνατότητες του σχολικού περιβάλλοντος σε συσχετισμό με τη ζωή μέσα σε αυτόκαι να περιγραφούν οι χωρικές δομές που τις υποστηρίζουν. Τα παραδείγματα που αναλύονται είναι ελληνικά σχολικά κτίρια χτισμένα με το πρόγραμμα της δεκαετίας του 1930 σε σύγκριση με σχολικά κτίρια του ολλανδού αρχιτέκτονα HermanHertzberger, σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές διαδικασίες που φιλοξενούν, την παραδοσιακή εκπαιδευτική διαδικασία και τη μοντεσσοριανή, αντίστοιχα. Από την ανάλυση προκύπτει ότι τα κτίρια και στις δυο περιπτώσεις προσφέρουν δυνατότητες ανάλογες της αντίστοιχης εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία όμως δεν καθορίζει μονόδρομα τη μορφή του σχολικού χώρου, ο εμπλουτισμός των δυνατοτήτων του οποίου δημιουργεί πεδίο προκλήσεων τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην εκπαίδευση.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- ΘΕΜΑΤΙΚΗ Ι Μετασχηματισμοί των σχολικών χώρων και εκπαιδευτική αλλαγή
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στα πρακτικά.
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.