Σχεδιασμός ενός καινοτόμου μοντέλου σχολικού περιβάλλοντος
Περίληψη
Μέσα από το παράδειγμα του ‘Καινοτόμου Βιοκλιματικού Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης’ (1ο βραβείο διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού UIA, International Union of Architects / ΟΣΚ, το οποίο είναι υπό υλοποίηση), αναλύονται οι συνιστώσες του ‘κτιστού’ περιβάλλοντος που επιδρούν ευεργετικά στην ψυχή του παιδιού και μπορούν να εφαρμοστούν ως πρότυπο.
Το σχολείο ως μεγάλη αγκαλιά οργανώνεται γύρω από περίκλειστες αυλές, με στοές περιφερειακά. Οι αυλές δίνουν την αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας υποστηρίζοντας την ομαδικότητα και το παιχνίδι. Αντίστοιχες αγκαλιές μέσα στις τάξεις ενισχύουν τη δημιουργία.
Τα κτίρια έχουν μικρή, παιδοκεντρική κλίμακα όγκων προσεγγίζοντας την αντίληψη των παιδιών ηλικιακά.
Η επαφή με τη φύση παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγιή ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από ποικιλία υλικών, του στοιχείου του νερού και της φύτευσης δίνονται ευκαιρίες εξερεύνησης.
Ευέλικτοι χώροι δίνουν δυνατότητα για εξατομικευμένη μάθηση, συνεργασία τάξεων και διδασκαλία στην ύπαιθρο.
Οι χώροι επιτρέπουν την οικειοποίηση από τους μαθητές, στοχεύοντας στη βιωματική μάθηση.
Το σχολείο αποτελεί τόπο ενεργοποίησης της αγάπης για το περιβάλλον. Ο βιοκλιματικός και οικολογικός σχεδιασμός του, ως ζωντανό παράδειγμα αειφορίας, προσφέρει στα παιδιά βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Σκοπός είναι οι χώροι του σχολείου να προάγουν την χαρά της παρούσας στιγμής και τα παιδιά να τους νιώθουν ‘δικούς τους’.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- ΘΕΜΑΤΙΚΗ Ι Μετασχηματισμοί των σχολικών χώρων και εκπαιδευτική αλλαγή
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στα πρακτικά.
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.