Το σχολείο μετά το σχολείο
Περίληψη
Ο τεχνοπολιτισμός και η ιδέα του ανοιχτού, προσβάσιμου αρχείου, καθώς και η ανάγκη παρατεταμένων διαμονών στο σχολείο, όπως διαμορφώνεται από τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι δυο, τουλάχιστον, παράμετροι που συνδιαμορφώνουν εκ νέου το νόημα του σχολείου. Ο προβληματισμός για το σχολείο στην Ελλάδα της κρίσης σχετίζεται επίσης με την αδυναμία της πολιτείας να οικοδομήσει νέα εκπαιδευτικά κτίρια που να ενσωματώνουν στο σχεδιασμό τους τις σύγχρονες προγραμματικές εκφράσεις του σχολείου. Την ίδια στιγμή, η αναμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από την ιδέα του οικουμενικού πολίτη και ο εμπλουτισμός της με εκτός μαθήματος δραστηριότητες, όπως και η διασύνδεση του σχολείου με πολιτιστικές εξυπηρετήσεις που στοχεύουν στην διάχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον κοινωνικό χώρο, απαιτούν νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πως θα μπορούσαν οι σύγχρονες επιταγές της εκπαίδευσης να εκφραστούν σχεδιαστικά σε νέα αλλά και σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΙΙ & ΙΙΙ Η πολυτροπική τομή χώρων εκπαίδευσης και πόλης & Η πόλη ως περιβάλλον μάθησης και αγωγής
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στα πρακτικά.
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.