Συμπόσιο Γ (Σύνοψη): Τα νέα προγράμματα σπουδών Φυσικής / Φυσικών για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό - Ζητούμενα και προσδοκίες


Δημοσιευμένα: Σεπ 12, 2024
Γεώργιος Καλκάνης
Περίληψη

Στο συμπόσιο αυτό θα παρουσιαστούν τα νέα Προγράμματα Σπουδών Φυσικής / Φυσικών για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό καθώς και τα ζητούμενα και οι προσδοκίες τους. Τα Νέα Προγράμματα θεωρούμε ότι είναι σύγχρονα και καινοτομικά, αλλά –κυρίως– είναι «ανοιχτά», «διερευνητικά» και «διεπιστημονικά / διαθεματικά» για μαθητές / μελλοντικούς πολίτες που θα ανακαλύπτουν νέες γνώσεις, θα ασκούνται σε νέες δεξιότητες και θα αποφασίζουν ορθολογικά σε όλη τους τη ζωή. Μεταξύ των βασικών Αξόνων και Στόχων τους περιλαμβάνονται οι σύγχρονες Θεματικές τους, ο Παιδαγωγικός Μετασχηματισμός της πληροφορίας σε γνώση, η Διερευνητική Μεθοδολογία με υποχρεωτικό Πραγματικό Πειραματισμό, οι σύγχρονες Τεχνολογίες και κυρίως οι Ψηφιακές, η Ανακάλυψη της Γνώσης και η Απόκτηση νέων Δεξιοτήτων, αλλά και –κυρίως– ο Ορθολογισμός και η Εφαρμογή του από τους μαθητές / μελλοντικούς πολίτες.


Τα Ζητούμενα και οι Προσδοκίες από τα Νέα Προγράμματα Σπουδών αφορούν: Στις θεματικές ή, ακριβέστερα, στα γνωσιακά αντικείμενα που περιλαμβάνουν –πλέον– όχι μόνο θεματικές από την κλασική επιστήμη αλλά και θεματικές από την μετακλασική επιστήμη (ιδίως στο λύκειο), δεδομένου ότι οι εφαρμογές των τελευταίων από την τεχνολογία κατακλύζουν την καθημερινή μας ζωή. Στον εκπαιδευτικό / παιδαγωγικό μετασχηματισμό από την πληροφορία στη γνώση (σύμφωνα με την ηλικία, τις δυνατότητες, τις ανάγκες, τα μαθηματικά εργαλεία … ), με οριζόντια (με άλλα μαθήματα) και κάθετη (από τάξη σε τάξη) αλληλεπίδραση και σύνδεση, αλλά και συσχέτιση με τις ασκήσεις / ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων. Στην εφαρμογή της σύγχρονης επιστημονικής - εκπαιδευτικής μεθοδολογίας με διερεύνηση (με χρήση φύλλων εργασίας) που προβλέπει / απαιτεί κατά την εκπαιδευτική διαδικασία πραγματικό και υποχρεωτικό πειραματισμό που οδηγεί στην Ανακάλυψη της γνώσης και την Απόκτηση Δεξιοτήτων. Στην αξιοποίηση των εκπαιδευτικών τεχνολογιών και, κυρίως, των ανοικτών και απεριόριστων ψηφιακών αποθετηρίων και της διασύνδεσης (μέσω αισθητήρων – απτήρων) ανθρώπου και υπολογιστή. Στη λήψη αποφάσεων από τους μαθητές / μελλοντικούς πολίτες με Ορθολογισμό, μετά την εφαρμογή της επιστημονικής – εκπαιδευτικής μεθοδολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία που διερευνά τον φυσικό κόσμο όπως τον ερευνά η επιστημονική έρευνα.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • ΣΥΜΠΟΣΙΑ
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.