Ηθική σκέψη περί διατροφικής αειφορίας: Η περίπτωση των Ελλήνων/-ίδων μαθητών/-τριών Γυμνασίου


Πρακτικά Εκτεταμένων Συνόψεων Εργασιών
Δημοσιευμένα: Σεπ 24, 2023
Λέξεις-κλειδιά:
Ηθική κατανάλωση τροφίμων Ηθική της διατροφής Εκπαίδευση για την αειφορία
Βασιλική Μαρία Πανάτσα
https://orcid.org/0000-0002-9204-2835
Γεώργιος Μαλανδράκης
https://orcid.org/0000-0002-1206-6336
Περίληψη

Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιάσει τις ηθικές αξίες Ελλήνων/-ίδων μαθητών/-τριών Γυμνασίου σχετικά με την αειφορική κατανάλωση τροφίμων, διερευνώντας δύο πτυχές της ηθικής τους σκέψης· την ηθική τους κρίση και τα ηθικά τους κίνητρα γύρω από τις διατροφικές επιλογές. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο 60 κύριων ερωτήσεων κλειστού τύπου, το οποίο χορηγήθηκε σε 262 μαθητές/τριες της Γ’ τάξης Γυμνασίου. Η ανάλυση κατέδειξε πως οι συμμετέχοντες/-ουσες εκδήλωσαν ηθικές κρίσεις που κατά βάση δε συμβαδίζουν με το πνεύμα της διατροφικής αειφορίας, ενώ έτειναν να υιοθετούν συχνότερα μη ηθικά κίνητρα κατανάλωσης τροφίμων, έναντι ηθικών κινήτρων, στις διατροφικές τους επιλογές.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • 19. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
FAO (2014). Developing sustainable food value chains – Guiding principles. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
Korthals, M. (2015). Ethics of Food Production and Consumption. In R.J. Herring (Ed), The Oxford Handbook of Food, Politics, and Society (pp. 231-252). New York: Oxford University Press, doi: https://doi.org/10.1093/oxfordhb/9780195397772.013.022
Panatsa, V.S., & Malandrakis, G. (under review). Greek Primary School Students’ Moral Judgments and Motives about Sustainable Food Consumption.
Fanzo, J. (2019). Healthy and Sustainable Diets and Food Systems: The Key to Achieving Sustainable Development Goal 2? Food Ethics, 4(2), 159–174. https://doi.org/10.1007/s41055-019-00052-6