Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και Ευρώπη του 2020


Δημοσιευμένα: Μαΐ 11, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Κοινωνική Οικονομία Επιχειρηματικότητα Εκπαίδευση
Στέργιος Κατηχωρίτης
Περίληψη

Η εργασία μελετά το ρόλο της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία καινοτόμων συνθηκών, στην παραγωγική διαδικασία, την τεχνολογία και την προώθηση της συνεργασιμότητας. Ιδιαίτερα, προσεγγίζει τα μορφωτικά μεγέθη στην Ελλάδα και τη σχέση με τη δομή του συστήματος της σημερινής εκπαίδευσης, αφού οι αξίες και οι αρχές προς τους νέους πολιτισμούς βιωσιμότητας εξαρτώνται από τη μάθηση. Προσεγγίζει τη συμμετοχή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε μία νέα βιώσιμη οικονομία και ειδικότερα τις σχέσεις της με την εξέλιξη του συνεταιρίζεσθαι στην ελληνική αγροτική οικονομία. Τέλος, παρουσιάζει την αναγκαιότητα της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, προσδοκώντας ότι θα συμβάλλουν στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της λειτουργίας των πόλεων.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Βιογραφικό Συγγραφέα
Στέργιος Κατηχωρίτης
PhD, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κοινωνιολόγος
Αναφορές
Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2013) Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Οδηγός για την Κοινωνική Ευρώπη / τεύχος 4, Λουξεμβούργο.
ΙΣΤΑΜΕ (2002). Η Παγκοσμιοποίηση και το Αναπτυξιακό Σπιράλ στην Ελλάδα – Περιφερειακές και εισοδηματικές ανισότητες (1981-1999). Αθήνα: ΙΣΤΑΜΕ
Καζάκος, Π. (1991). Η Ελλάδα ανάμεσα σε προσαρμογή και περιθωριοποίηση. Αθήνα: εκδόσεις ΔΙΑΤΤΩΝ
Καραβέλη Ε. (2012). Μπορεί η περιφερειακή ανάπτυξη να αποτελέσει την απάντηση στο δίλημμα λιτότητα ή ανάπτυξη;. Περιοδικό ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, Αθήνα: τεύχος 86.
Καρανικόλας, Π. & Μαρτίνος, Ν. (2012). Η ελληνική γεωργία μπροστά στην κρίση: Προβλήματα και Προοπτικές, διαθέσιμο στην www.ardin-rixi.gr/atchives/3811.
Κοντογεωργης, Λ. Γ. (1985). Η Ελλάδα στην Ευρώπη, Η Πορεία προς την ένωση και η πολιτική του Καραμανλή. Αθήνα: εκδόσεις Χ. ΓΙΟΒΑΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε.
Κρεμμύδας, Β. (1990). Για Την Εκπαίδευση, πραγματικότητες και προοπτικές. Αθήνα: εκδόσεις ΓΝΩΣΗ.
Kelm M. (2012). Από την πλασματική ανάπτυξη στην παραγωγή, Ριζική μεταρρύθμιση της οικονομίας. Περιοδικό ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, τεύχος 86.
Kennedy P. (1994). Προετοιμασία για τον 21ο αιώνα. Αθήνα: εκδόσεις ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ – Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ.
Lepage, H. (1978). Αύριο ο Καπιταλισμός. Αθήνα: εκδόσεις Ελληνική Ευρωεκδοτική.
Μπαμπανάσης Σ., (1985). Ιδιομορφίες της Ανάπτυξης στη Νότια Ευρώπη, Υπάρχει νοτιοευρωπαϊκό μοντέλο;. Αθήνα: ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Mair J. & Ganly K. (2010). Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Καινοτομίες με στόχο τη Βιωσιμότητα. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ WORLDWATCH – «2010 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Ο πολιτισμός μας σε μετάβαση – από τον καταναλωτισμό στην αειφορία». Αθήνα:EUROBANK.
Orr, W. D.(2010). Η ανώτερη εκπαίδευση σήμερα. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ WORLDWATCH – «2010 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Ο πολιτισμός μας σε μετάβαση – από τον καταναλωτισμό στην αειφορία». Αθήνα: EUROBANK.
Osterreich, Ε. (1992) Η Ευρώπη εν όψει της ενιαίας εσωτερικής Αγοράς. Πρακτικά του Ελληνογερμανικού Σεμιναρίου – Ιούνιος 1991 – «ΕΝΙΑΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», Αθήνα.
Παπανδρέου, Γ.Α., (1974). Πατερναλιστικός Καπιταλισμός, Αθήνα: εκδόσεις ΚΑΡΑΝΑΣΗ
Ρουκανας, Α. Σ. (2013). Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000-2010: Από την ΟΝΕ στο Μηχανισμό Στήριξης. Αθήνα: εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη.
Σκλιάς, Γ. Π. (2013). Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000-2010: Από την ΟΝΕ στο Μηχανισμό Στήριξης. Αθήνα: εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη.
Τσαμαδιάς Π. Κ., (2013). Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000-2010: Από την ΟΝΕ στο Μηχανισμό Στήριξης. Αθήνα: εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη.
Τσάτσος, Θ. Δ. (1998). ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, Για μια ένωση λαών με ισχυρές πατρίδες. Αθήνα: εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.