Ο αριθμός των μαθητών των Λυκείων επιδρά στο ετήσιο δημόσιο κόστος ανά μαθητή; Η περίπτωση των γενικών Λυκείων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Δημοσιευμένα: Μαΐ 11, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Γενικά Λύκεια Μέγεθος Σχολικής Μονάδος Ετήσιο Δημόσιο Κόστος
Δημήτριος Σωτηριάδης
Γεώργιος Καραβασίλης
Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς
Περίληψη

Στο πεδίο της εκπαίδευσης, αποτελούν βασικό πρόβλημα οι εκτιμήσεις των επιδράσεων του μεγέθους των δομών της σε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταβλητές. Στόχος της παρούσης εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης του μεγέθους των Γενικών Λυκείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο ετήσιο δημόσιο κόστος ανά μαθητή, κατά τα σχολικά έτη 2007-08 και 2010-11. Δηλαδή πριν την οικονομική κρίση και κατά την διάρκεια αυτής. Η εμπειρική ανάλυση έγινε με μεθοδολογίες περιγραφικής στατιστικής και οικονομετρίας. Η ποσοτική ανάλυση αποκαλύπτει ότι το ανά μαθητή δημόσιο κόστος μειώνεται με την αύξηση του μεγέθους των σχολικών μονάδων. Επίσης το ανά μαθητή δημόσιο κόστος είναι λίγο μικρότερο στα σχολεία των αστικών περιοχών σε σχέση με τα σχολεία που βρίσκονται στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.  Το ανά μαθητή δημόσιο κόστος μειώθηκε, το 2010-11 σε σχέση με το 2007-08. Στην περίπτωση σχεδιασμού νέας αρχιτεκτονικής, προτείνεται το μέγεθος των Λυκείων να τείνει προς αυτό που εκτιμάται ως το βέλτιστο. Σε αυτή την εκδοχή θα υπάρξει σημαντική περιστολή του δημοσίου κόστους για την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Προτείνεται το χρηματικό ποσό που θα προκύψει από την περιστολή να επενδύεται ετησίως σε αποδοτικές δράσεις προώθησης, πρωτίστως της ποιότητας, στα πεδία της λυκειακής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα συμβάλλει στη διαχρονική αύξηση της ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παράγοντα «καταλύτη» για την προώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Βιογραφικά Συγγραφέων
Δημήτριος Σωτηριάδης
Υποψήφιος PhD, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, M.Sc, Δ.Ε
Γεώργιος Καραβασίλης

Mαθηματικός, PhD, MEd, Δ.Ε.

Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, Χαροκόπειο Πανεπιστημίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καθηγητής (Oμότ.)
Αναφορές
Ψαρρού, Μ. Κ. & Ζαφειρόπουλος, Κ. (2001) Επιστημονική έρευνα: Θεωρία και εφαρμογές στις κοινωνικές επιστήμες. Αθήνα, Τυπωθήτω.
Liu C.F, Zhang, L.X. Luo, R. Rozelle S.D. & Loyalka P. (2010) The effect of Primary School Mergers on Academic Performance of Students in Rural China. International Journal of Educational Development. 30(6), 570-585.
Humlum Knoth Maria & Smith Nina (2015) The impact of School size and School consolidations on quality and equity in education. European Export Network on Economics of Education, Analytical report 24.