Το παράδειγμα του Βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Μαρκόπουλου: Το κτίριο ως καθημερινή διδακτική εμπειρία αρχιτεκτονικής για τους μικρούς χρήστες του


Δημοσιευμένα: Ιουλ 27, 2019
Λέξεις-κλειδιά:
διδακτικό παιχνίδι αρχιτεκτονικά αρχέτυπα κατοίκηση πρωτογενές κανονιστικό σύστημα
Τάσος Μπίρης (Tasos Biris)
Περίληψη

Δεν επιχειρήσαμε να υποκαταστήσουμε με το έργο μας τον φανταστικό κόσμο των παιδιών. Αντιθέτως, σκεφτήκαμε να είναι ο χώρος τους μια προπαίδεια και ταυτοχρόνως ένα χρήσιμο (αλλά και διασκεδαστικό) διδακτικό παιχνίδι με την πραγματική αρχιτεκτονική. Ένα παιχνίδι που αναπτύσσεται καθημερινά πάνω στο ίχνος μιας απολύτως σύγχρονης ορθολογικής κτιριακής δομής, με ρίζες όμως σε βασικά –και γι’ αυτό διαχρονικά καταγεγραμμένα στο συλλογικό υποσυνείδητο–αρχιτεκτονικά αρχέτυπα:

Την στοά, το αίθριο, τον πύργο, τον θόλο, την κρήνη, τον κήπο και τον χαμηλό γήλοφο από φυσικό χώμα, τον χτισμένο σε δόμους τοίχο από εμφανή τούβλα (όπως «χτίζουν» τα παιδιά σπίτια και κάστρα με τους κύβους τους).

Έτσι, το αρχέγονο ένστικτο της κατοίκησης του χώρου τροφοδοτεί με ιδέες και ενεργοποιεί την παιδική φαντασία, που –εκ της φύσεώς της– ξέρει πως να «παίξει» δημιουργικά με αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πώς να πλέξει ελεύθερα το δικό της ατομικό και συλλογικό «αρχιτεκτονικό παραμύθι» πάνω στο πρωτογενές κανονιστικό σύστημα της συνθετικής δομής ενός σύγχρονου κτιρίου.

Και όλα αυτά, ενόσω οι μικροί πρωταγωνιστές (και σεναριογράφοι) του παραμυθιού βιώνουν τον πραγματικό αρχιτεκτονικό χώρο και –ταυτοχρόνως– διδάσκονται από αυτόν.  

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Βιογραφικό Συγγραφέα
Τάσος Μπίρης (Tasos Biris), ΕΜΠ

Ομ. Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ