Grounds of Play
Περίληψη
Η παιδική χαρά είναι ο κατεξοχήν δημόσιος χώρος όπου ενισχύεται η κοινωνική ανάπτυξη, οι κινητικές δεξιότητες και η ομαδικότητα των παιδιών. Οι παιδικές χαρές της Αθήνας είναι ωστόσο ίδιες και τυποποιημένες κατά πλειοψηφία σε υποβαθμισμένη κατάσταση. Αντικατοπτρίζουν την παντελή έλλειψη εμπνευσμένης αντίληψης στον σχεδιασμό και αποτελούν δείγμα τυχαίας, μη μελετημένης διαδικασίας υλοποίησης.
Με βάση την καταγραφή και αποτίμηση υφιστάμενων παιδικών χαρών στις συνοικίες της Αθήνας, η μελέτη ΠΧΑΘΗΝΑ διατυπώνει μια στρατηγική επανασχεδιασμού και ανακατασκευής έξι χώρων. Οι νέοι χώροι παιχνιδιού προσφέρουν την επιτόπου χαρά της κοινωνικής συνύπαρξης, της επιβεβαίωσης των σωματικών δεξιοτήτων, της παρατήρησης και εξερεύνησης ενώ η διασύνδεσή τους ορίζει ένα δίκτυο παιχνιδιού, ανοικτό σε όλους. Η μελέτη, μια πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Παραδείγματος Χάριν» σε σύμπραξη με τον ∆ήμο της Αθήνας, ξεκίνησε με την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου δύο χώρων.
Στους πρόποδες της Ακρόπολης, έξι ιδιοκτησίες και τα κατώφλια τους, τα Έξι Κατώφλια, απέδωσαν ρυθμό και χαρακτήρα στον χώρο. Τα παιδιά, απολαμβάνουν την απεριόριστη δυνατότητα ένταξης του ανοικτού, ροϊκού, ανάγλυφου χώρου στο παιχνίδι τους σε μια συνθήκη αέναης επαναδιατύπωσης των πραγματικοτήτων τους.
Στις Τρεις Γωνιές, κάθε γωνία είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, επικοινωνίας και συνδιαλλαγής. Στόχος της παρέμβασης είναι η επαναφορά μιας συνθήκης σταυροδρομιού μέσα από τρεις συγκλίνουσες επικράτειες - ‘γωνιές’ παιχνιδιού.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης.
Άρθρα που δημοσιεύονται διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι συγγραφείς μπορούν να καταθέσουν το άρθρο σε ιδρυματικό ή άλλο αποθετήριο ή/και να το δημοσιεύσουν σε άλλη έκδοση, με υποχρεωτική την αναφορά πρώτης δημοσίευσης στα πρακτικά.
Οι συγγραφείς ενθαρρύνονται να καταθέσουν σε αποθετήριο ή να δημοσιεύσουν την εργασία τους στο διαδίκτυο πριν ή κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησής της.