Aethonas Adventure: Ψηφιακό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για τον αειφορικό μεσογειακό τρόπο ζωής


Πρακτικά Εκτεταμένων Συνόψεων Εργασιών
Δημοσιευμένα: Σεπ 21, 2023
Λέξεις-κλειδιά:
συμμετοχική μέθοδος ψηφιακό παιχνίδι επαυξημένη πραγματικότητα αειφορικός Μεσογειακός τρόπος ζωής
Χαριστούλα Χατζηνικόλα
https://orcid.org/0000-0002-1670-0496
Δημήτριος Μαρκουζής
Βασίλειος Παπαβασιλείου
Περίληψη

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου συνδέονται με έναν τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από μακροζωία, απουσία άγχους, ευθυμία, αυξημένη φυσική δραστηριότητα, στενή επαφή και σύνδεση με τον πολιτισμό και τη φύση. Στην παρούσα έρευνα δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας για φορητές συσκευές με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων των μαθητών/τριών για τον Μεσογειακό τρόπο ζωής στην κοιλάδα του Αίθωνα στη Ρόδο. Για τη δημιουργία του παιχνιδιού εφαρμόστηκε η συμμετοχική μέθοδος με δέκα μαθητές/τριες γυμνασίου και δύο εκπαιδευτικούς. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς οι μαθητές/τριες βελτίωσαν τις γνώσεις τους και διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τη συγκέντρωση και τη συμμετοχή τους κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • 19. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Σπυροπούλου Κατσάνη, Δ., Κοσκολού, Α., Μίτσης, Π., Παυλικάκης, Γ., & Φέρμελη, Γ. (2014). Περιβάλλον και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, οδηγός εφαρμογής. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ, ΙΕΠ
D'Innocenzo, S., Biagi, C., & Lanari, M. (2019). Obesity and the Mediterranean Diet: A Review of Evidence of the Role and Sustainability of the Mediterranean Diet. Nutrients, 11(6), 1306. https://doi.org/10.3390/nu11061306
Diolintzi, A., Panagiotakos, D. B., & Sidossis, L. S. (2019). From Mediterranean diet to Mediterranean lifestyle: a narrative review. Public health nutrition, 22(14), 2703–2713. https://doi.org/10.1017/S1368980019000612
Dominguez, L. J., Di Bella, G., Veronese, N., & Barbagallo, M. (2021). Impact of Mediterranean Diet on Chronic Non-Communicable Diseases and Longevity. Nutrients, 13(6), 2028. https://doi.org/10.3390/nu13062028
Hanekamp, J. C., Bast, A., & Calabrese, E. J. (2015). Nutrition and health – transforming research traditions. Critical reviews in food science and nutrition, 55(8), 1074–1080. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.680525
Hartson, R., & Pyla, P. (2019). Chapter 19 - Background: Design, Editor(s): Rex Hartson, Pardha Pyla, The UX Book (Second Edition), Morgan Kaufmann, 397 - 401, ISBN 9780128053423. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-805342-3.00019-9
Huang, Y.M. (2018). Reason and Emotion: How They Drive Students to Play a Color Game. EURASIA Journal of Mathematics, Science and Technology Education, 14(5), 1911-1924.
Jessen, S., Mirkovic, J., & Ruland, C. M. (2018). Creating Gameful Design in mHealth: A Participatory Co-Design Approach. JMIR mHealth and uHealth, 6(12), e11579. https://doi.org/10.2196/11579
Keys, A. (1995). Mediterranean diet and public health: personal reflections. The American Journal of Clinical Nutrition, 61(6), 1321–1323. doi:10.1093/ajcn/61.6.1321S
Markouzis, D., & Fessakis, G. (2016). Rapid prototyping of interactive storytelling and mobile augmented reality applications for learning and entertainment--The Case of k-Knights, International Journal of Engineering Pedagogy, vol. 6, no. 2, 2016, pp. 30-38.
Naderifar, M., Goli, H., & Ghaljaie, F. (2017). Snowball Sampling: A Purposeful Method of Sampling in Qualitative Research. Strides in Development of Medical Education, 14(3), -. doi: 10.5812/sdme.67670
Sweller, J., van Merriënboer, J.J.G. & Paas, F. (2019). Cognitive Architecture and Instructional Design: 20 Years Later. Educ Psychol Rev, 31, 261–292. https://doi.org/10.1007/s10648-019-09465-5
UNESCO (2010). Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, Paris, last retrieved on 28.2.2023 from https://ich.unesco.org/doc/src/17331-EN.pdf
UNESCO (2017). Education for Sustainable Development Goals—Learning Objectives. Education 2030. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization: Paris, France.
Vettori, A., Pompucci, G., Paolini, B., Del Ciondolo, I., Bressan, S., Dundar, M., Kenanoğlu, S., Unfer, V., Bertelli, M., & Geneob Project (2019). Genetic background, nutrition and obesity: a review. European review for medical and pharmacological sciences, 23(4), 1751–1761. https://doi.org/10.26355/eurrev_201902_17137
World Health Organization (1998). Health Promotion Glossary, WHO: Geneva retrieved on 24.4.20 from https://www.who.int/publications-detail/health-promotion-glossary.αναφορές πρέπει να είναι σε στυλ APA, www.tandf.co.uk/journals/authors/style/reference/tf_A.pdf).