Ο θεσμός του μέντορα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία. Μια συγκριτική προσέγγιση για την προώθηση της ποιότητας της Εκπαίδευσης.
Περίληψη
Τις τελευταίες δεκαετίες η εκπαίδευση φαίνεται να προσδιορίζεται από νέες δυνάμεις. Στις σχολικές μονάδες εισάγεται ο θεσμός του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα με στόχο την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου (Ν.4823/2021). Σκοπός της εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη του θεσμού στον ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο. Αφού πραγματοποιηθεί σύντομη αναφορά στο θεσμό, αναλύονται τα τεκμήρια-θεσμικά κείμενα που σχετίζονται με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις του θεσμού στην Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία μέσω της κριτικής ανάλυσης λόγου. Ακολουθεί προσπάθεια ερμηνείας με βάση το συγκείμενο της κάθε χώρας. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης, ο θεσμός του μέντορα στον εκπαιδευτικό χώρο συνδέεται σε επίπεδο λόγου με την ποιότητα, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα, δημιουργώντας υποστηρικτικό περιβάλλον για τους νέους εκπαιδευτικούς και μετασχηματίζοντάς τους σε επαγγελματίες εκπαιδευτικούς. Στην Ελλάδα, αντιθέτως με Γαλλία και Ισπανία, δεν υπήρχε ειδική μέριμνα για τους νεοδιόριστους μέχρι την εφαρμογή του Ν.4823/2021. Συνεπώς, καθώς πρόκειται για ένα νέο θεσμό, τίθεται το διακύβευμα της αποτελεσματικής εφαρμογής του.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- Εισηγήσεις
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στα πρακτικά του συνεδρίου για την «Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία και Οικονομία»διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους. Άρθρα που δημοσιεύονται στα πρακτικά διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο)