Το Πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: Μια Μελέτη Περίπτωσης για την Βιωσιμότητα του Βορείου, Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης
Περίληψη
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα στρατηγικό ολοκληρωμένο σχέδιο που στοχεύει στην ενσωμάτωση των χρήσεων της θαλάσσιας ζώνης και των παράκτιων δραστηριοτήτων με απώτερο σκοπό την επίτευξη της βιώσιμης και ισορροπημένη ανάπτυξη. Ο θαλάσσιος χωρικός σχεδιασμός ασχολείται με τον σχεδιασμό, την οργάνωση, τη διαχείριση και τη ‘σύνδεση’ του θαλάσσιου και του παράκτιου χώρου, έτσι ώστε να επιτευχθούν πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις με την αξιοποίηση των πόρων, τη βιώσιμη ισόρροπη ανάπτυξη, τη προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή. Το άρθρο αυτό στοχεύει την καταγραφή, παρουσίαση και ανάλυση του πλαισίου του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και την συμβολή του στην ισόρροπο αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, οι περιφέρειες που αποτελούν αντικείμενο διαχρονικής και δια-συγκριτικής μελέτης είναι η περιοχή του Αιγαίου και ιδιαίτερα το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.
Abstract
Maritime spatial planning is a strategic integrated plan that aims to integrate the uses of the marine zone and coastal activities with the ultimate goal of achieving sustainable and balanced development. Maritime spatial planning is concerned with planning, organizing, managing and connecting marine and coastal space, so as to achieve multiplier positive effects through resource utilization, sustainable balanced development, environmental protection and social cohesion. This paper aims to record, present and analyze the framework of marine spatial planning and its contribution to balanced sustainable development. More specifically, the regions that are the subject of a longitudinal and cross-comparative study are the Aegean region and especially North Aegean, South Aegean and Crete.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- Εισηγήσεις
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στα πρακτικά του συνεδρίου για την «Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία και Οικονομία»διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους. Άρθρα που δημοσιεύονται στα πρακτικά διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο)