«Παρακολουθώντας και ενισχύοντας την εξέλιξη των χαρισματικών παιδιών στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο με παρεμβάσεις προγράμματος συναισθηματικής αγωγής»


Δημοσιευμένα: Μαρ 3, 2020
Λέξεις-κλειδιά:
χαρισματικότητα διαφοροποιημένη διδασκαλία συναισθηματική ανάπτυξη
Φωτεινή Κοντοπούλου
Γεωργία Χάιδα
Περίληψη

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017 , το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, ορίζει την συνεργασία των δύο σχολικών περιβαλλόντων. Με τις νέες ρυθμίσεις γίνεται εμφανής ο ενιαίος χαρακτήρας της Α/θμιας Εκπαίδευσης σε καθημερινό πρακτικό πεδίο. Λαμβάνοντας υπόψη και την νομοθεσία που υποστηρίζει την αξιοποίηση του ατομικού φακέλου του μαθητή(Υ.Α. 27922/Γ6, ΦΕΚ 449/ 2007) προβήκαμε στην μελέτη περίπτωσης τριών ταλαντούχων παιδιών από το νηπιαγωγείο μέχρι και την αποφοίτησή τους από το δημοτικό σχολείο.
Είναι γενικά παραδεκτό πώς το νηπιαγωγείο είναι ο χώρος, όπου γίνεται πρώιμη παρέμβαση του μαθητή. Και τα παιδιά που χαρακτηρίζονται χαρισματικά θα πρέπει να εντοπίζονται νωρίς, ώστε να γίνονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ικανοτήτων τους.
Το σχολείο με κατάλληλο διαφοροποιημένο πρόγραμμα υποχρεούται να υποστηρίζει τα ταλαντούχα παιδιά. Συνεργαζόμενες οι δύο σχολικές βαθμίδες στην εξεληξιμότητα μαθητών που παρουσίασαν θετική απόκλιση μπόρεσαν με τη λήξη της έρευνας να εξάγουν συμπεράσματα, μετά από συστηματική παρατήρηση και καταγραφή της πορείας τους. Με την παρέμβαση προγράμματος συναισθηματικής αγωγής που εφαρμόσαμε στα ίδια παιδιά για τρία μη συναπτά έτη παρατηρήσαμε να εξελίσσονται με υψηλές επιδόσεις σε πολλούς από τους μαθησιακούς τομείς, κι όχι μόνο. Άλλωστε τα ταλαντούχα παιδιά, λόγω της διαφορετικότητάς τους απαιτούν την προσοχή μας και το σεβασμό μας.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικά Συγγραφέων
Φωτεινή Κοντοπούλου
Νηπιαγωγός – Προϊσταμένη του 3ου Νηπιαγωγείου Μεγάρων
Γεωργία Χάιδα

Δασκάλα στο 35 Δημοτικό σχολείο Αθηνών