Η μαθησιακή και εκπαιδευτική διαφορετικότητα στο νομικό πλαίσιο των Πειραματικών Σχολείων


Δημοσιευμένα: Μαρ 3, 2020
Λέξεις-κλειδιά:
Πειραματικά Σχολεία Εκπαιδευτική διαφορετικότητα Αριστεία Εκπαιδευτικοί Όμιλοι
Αναστάσιος Δρογγίτης
Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο, υπάρχει η συζήτηση σχετικά με το ρόλο και τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων. Διαμορφώνονται δυο αντίρροπες τάσεις, αυτή που δίνει έμφαση στην επιλογή των μαθητών και στις υψηλές αποδόσεις και αυτή που αναφέρεται στην αντιπροσωπευτικότητα του μαθητικού πληθυσμού και στην ψυχοπαιδαγωγική έρευνα.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Πειραματικών Σχολείων και, πιο συγκεκριμένα, ειδικές διατάξεις που αφορούν την μαθησιακή διαφορετικότητα σε ότι αφορά την επιλογή των μαθητών, την λειτουργία των μαθητικών ομίλων και τους χαρισματικούς μαθητές, αλλά την και την εκπαιδευτική διαφορετικότητα μέσα από την επιλογή και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την προώθηση της αριστείας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη των ρυθμίσεων αυτών και του τρόπου που εφαρμόζονται στην πράξη.

Μέσα από την κατανόηση του νομικού πλαισίου, οδηγούμαστε στην διατύπωση προτάσεων, για την εισαγωγή και εφαρμογή και αξιολόγηση νέων δρόμων και καινοτομιών στη σκοποθεσία και τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων, με σκοπό τη διάχυσή τους.

 

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Αναστάσιος Δρογγίτης
Μεταπτυχιακός Φοιτητής Π.Μ.Σ. «Διοίκηση Εκπαίδευσης», ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας