Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά με ΔΕΠ/Υ


Δημοσιευμένα: Μαρ 6, 2019
Λέξεις-κλειδιά:
ΔΕΠ/Υ συνδυασμένος τύπος προβλήματα συμπεριφοράς σχολείο οικογένεια
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΖΑΡΗ
Περίληψη

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) είναι μια  νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ παρουσιάζουν δυσκολίες στην ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς τους, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στα ίδια όσο και στον περίγυρο τους.

Στην βιβλιογραφική ανασκόπηση, διερευνάται η συμπεριφορά των παιδιών αυτών από τη βρεφική έως και την εφηβική ηλικία καθώς και της συμπεριφοράς που εμφανίζουν τα παιδιά που ανήκουν στον πρώτο τύπο της ΔΕΠ/Υ (Τύπος Ελλειμματικής Προσοχής) και στον τρίτο τύπο της διαταραχής (Συνδυασμένος Τύπος), καθώς και των σχέσεων τους με τους συνομηλίκους. Επιπλέον, αναλύεται η συμπεριφορά των παιδιών με ΔΕΠ/Υ μέσα στο σχολικό περιβάλλον απέναντι στο δάσκαλό τους και στους συμμαθητές τους, αλλά και μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συμπεριφορά των παιδιών με ΔΕΠ/Υ από τη βρεφική ως και την εφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα και ανυπακοή και η συμπεριφορά των παιδιών του Α’ τύπου της ΔΕΠ/Υ χαρακτηρίζεται από κοινωνική παθητικότητα, ενώ των παιδιών του Γ’ τύπου από επιθετικότητα και συναισθηματική αστάθεια. Η συμπεριφορά τους είναι ανάλογη στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Συμπερασματικά, τα παραπάνω προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών έχουν ως αποτέλεσμα τη σύναψη δυσλειτουργικών κοινωνικών σχέσεων μεταξύ τους και την διατάραξη της οικολογίας της τάξης, καθώς και της οικογένειας τους.  

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΖΑΡΗ

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.