Εκπαιδευτικό υλικό και εφαρμογές για μαθητές με αναπηρία
Περίληψη
Οι σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον κυβερνοχώρο επιτρέπουν τη δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών που αφενός δίνουν τη δυνατότητα καθολικής πρόσβασης και αφετέρου τα εργαλεία για την κάλυψη των μαθησιακών αναγκών οποιασδήποτε μορφής αναπηρίας. Στόχος του έργου: «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού & εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες» είναι η δημιουργία υλικού για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών με αναπηρίες. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί οι εξής βασικές κατηγορίες υλικού: Ψηφιακή βάση λεξικού της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που περιλαμβάνει πάνω από 2500 video νοηματικής και που προέκυψε από την επεξεργασία και μετατροπή υλικού από οπτικούς δίσκους σε online μορφή. Ψηφιακό αποθετήριο πολυμεσικού υλικού που δίνει τη δυνατότητας αποθήκευσης βίντεο νοηματικής με υποτίτλους, με κύριο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα αναζήτησης λέξεων η φράσεων ανάμεσα στους υπότιτλους και προβολή των αποτελεσμάτων ανά καρέ, για την άμεση σύγκριση των χειρομορφών και εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας. Έχουν αναπτυχθεί ιστοσελίδες για την διαδραστική παρουσίαση υλικού με ήχο και εικόνα, όπως στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε και στα παραμύθια στη νοηματική. Επιπλέον στην ιστοσελίδα έχει συγκεντρωθεί το υπάρχουν εκπαιδευτικό υλικό απ’ όλες της κατηγορίες αναπηρίες με αναλυτική περιγραφή και υπερσυνδέσμους. Το συγκεκριμένο υλικό είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όλους του εμπλεκομένους στη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μπούκουρας Κ. (2016). Εκπαιδευτικό υλικό και εφαρμογές για μαθητές με αναπηρία. Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2015(1), 61–71. https://doi.org/10.12681/edusc.395
- Ενότητα
- Συμπόσιο
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στα πρακτικά του πανελληνίου Συνεδρίου Επιστημών Εκπαίδευσης διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους. Άρθρα που δημοσιεύονται στα πρακτικά διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και με δικαίωμα τροποποίησης μόνον με παρόμοια διανομή (αν αναμείξετε, τροποποιήσετε, ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει να διανείμετε τις δικές σας συνεισφορές υπό την ίδια άδεια όπως και το πρωτότυπο).