Έννοιες: η μοναδική βάση για την Κοινωνία της Γνώσης

Περίληψη
Πρώτ' απ' όλα, υπάρχουν οι έννοιες (concepts). Για να εκφρασθούν οι έννοιες δημιουργείται η γλώσσα (φυσική, μουσική, καλλιτεχνική, προγραμματισμού Η.Υ., νοηματική κ.λπ.). Οι μαθηματικές πράξεις μεταξύ εννοιών δημιουργούν νέες έννοιες (ομοιότητες, διαφορές, κλάσεις ισοδυναμίας, Άλγεβρα Boole, διάταξη Συνδέσμου-Lattice στα αγγλικά). Κάθε έννοια είναι και μια γνώση. Η επεξεργασία δεδομένων (στο μυαλό μας, στον Η.Υ. και αλλού) δημιουργεί μια πληροφορία. Γνώση είναι πληροφορία που την έχουμε βγάλει μόνοι μας. Οι νέες έννοιες είναι νέα γνώση (μεταγνώση). Καθώς επεκτείνεται ο Σύνδεσμος των Εννοιών, επεκτείνεται και η ταξινόμηση εννοιών και πραγμάτων (οντοτήτων).
Η μάθηση είναι επεξεργασία δεδομένων για να παραχθεί γνώση, είναι επεξεργασία γνώσεων για να παραχθεί νέα γνώση, είναι η διαδικασία «δοκιμή - λάθος - ανάδραση - νέα επεξεργασία». Βασική είναι η σημασία των ιδιοτήτων των αντικειμένων, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με τις ιδιότητες που εξετάζουμε κάθε φορά. Η ίδια η φύση, η ζωή και η γλώσσα μας οδηγούν σε διαπλεκόμενες έννοιες και όχι σε a priori ιεραρχίες.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Σωτηρόπουλος Μ. Θ. (2016). Έννοιες: η μοναδική βάση για την Κοινωνία της Γνώσης. Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2015(2), 1397–1403. https://doi.org/10.12681/edusc.355
- Ενότητα
- Εισηγήσεις