Ορφέας και Ευρυδίκη Μέσα απο τη ζωγραφική


Δημοσιευμένα: Μαΐ 6, 2016
Άννα Σοφού
Περίληψη

<<Όλοι θέλουν να καταλάβουν τη ζωγραφική. Γιατί δεν προσπαθούν να καταλάβουν το κελάηδημα των πουλιών; Τους αρέσει η νύχτα, ένα λουλούδι, τόσα πράγματα γύρω τους, χωρίς να τα καταλαβαίνουν. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουν τη ζωγραφική;>> Πάμπλο Πικάσο, 1881-1973, Ισπανός Ζωγράφος

 

  Έτσι συμβαίνει και με το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης που προσπαθούμε αιώνες τώρα να καταλάβουμε τι συνέβη. Η Ευρυδίκη που ήταν μια όμορφη νύμφη πέθανε και ο Ορφέας την έψαξε στον Κάτω κόσμο .Μέσα από το φιλμ μπορούμε να δούμε πως εκτυλίσσεται το ταξίδι στον Κάτω κόσμο και βλέπουμε την αγάπη να θριαμβεύει μέσα από την τέχνη.

Και έτσι ενώ η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας σύμφωνα με τον Πικάσσο έτσι και εμείς μέσα από το ταξίδι του Ορφέα οδηγούμαστε στο φως της αιώνιας αγάπης . Σκοπός η κατανόηση του μύθου μέσα από τον κινηματογράφο.

Στο  πλαίσιο  του μαθήματος  της  Ιστορίας της   Γ΄ Δημοτικού  δημιούργησα  2 ντοκυμαντέρ  - φιλμ  5 λεπτών το καθένα με το θέμα «Ορφέας και  Ευρυδίκη» στην προσπάθειά μου να κατανοήσουν οι μαθητές το μύθο.

Το ένα φιλμ ντοκυμαντέρ είναι στα ελληνικά και παρουσιάζει τον Ορφέα να κατεβαίνει στον Άδη με σκοπό να επαναφέρει την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Μέσα από τη σύντομη εναλλαγή επτά σύντομων μουσικών κομματιών, εικόνων, περιγραφών και αφήγησης κατανοούμε τη θαυμαστή δύναμη της μουσικής του Ορφέα που στο πέρασμά του στον Άδη όλα αλλάζουν μέχρι που ο Κέρβερος  έμεινε αδρανής όπως λέγει ο Ι. Κακριδής.

Με τη μέθοδο της εικόνας  και της  αφήγησης  μπορεί ο μαθητής  να  κατανοήσει  το μύθο της αιώνιας  αγάπης  και αφοσίωσης του Ορφέα προς την  Ευρυδίκη.

Στο  2ο  ντοκυμαντέρ που έχει τίτλο  Orphee et  Eurydice μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται στο μύθο  δημιουργείται μια ιστορία φανταστική, η ιστορία του  Ορφέα και της  Ευρυδίκης που φεύγοντας απ΄τον  Άδη  μια  μέρα χαράς  ξεκινά αλλά στο τέλος η Ευρυδίκη  τον κοιτάζει και τότε χάνεται η   Ευρυδίκη στον  Άδη.

Και τα  δύο   ντοκυμαντέρ πρόκειται για  φιλμ βγαλμένα  μέσα   από τη φαντασία μου  βασισμένα  στο μύθο.  Στο  γαλλικό φίλμ  μπορούν να  μάθουν οι μαθητές  τα  έργα τέχνης, τους  ζωγράφους που έχουν σχέση με το μύθο, τα  χρώματα, τα ρούχα  στα  γαλλικά

Συνοδεύονται δε  και από εκπαιδευτικό φυλλάδιο.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Άννα Σοφού
Καθηγήτρια Γαλλικών ΠΕ05