Διερεύνηση της αυτεπάρκειας έφηβων μαθητών και των γνωστικών, συναισθηματικών στρατηγικών που χρησιμοποιούν σε αρνητικά γεγονότα της ζωής


Δημοσιευμένα: Ιουλ 28, 2020
Λέξεις-κλειδιά:
εφηβεία κατάθλιψη αυτεπάρκεια γνωστικές συναισθηματικές στρατηγικές
Βασιλική Μπαραλού
Περίληψη

Η έρευνα δείχνει ότι η αυτεπάρκεια (Bandura, 1997) σχετίζεται αρνητικά με το επίπεδο της κατάθλιψης και η χρήση ορισμένων γνωστικών, συναισθηματικών στρατηγικών προτείνεται ως ενδεικτικός παράγοντας διαταραχών. Στην εργασία αυτή διερευνάται η αυτεπάρκεια έφηβων μαθητών στην Ελλάδα, με την κλίμακα SEQ-C (Muris, 2001) και των γνωστικών, συναισθηματικών στρατηγικών που χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση αρνητικών γεγονότων της ζωής με την κλίμακα CERQ (Garnefski et al., 2007), σε δείγμα 135 μαθητών.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μαθητές Γυμνασίου του δείγματος χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους μαθητές Λυκείου τις ακόλουθες στρατηγικές: Καταστροφολογία και Κατηγορώντας τους άλλους. Οι συμμετέχοντες διαφοροποιούνται σε στατιστικά σημαντικό βαθμό στη χρήση επιμέρους γνωστικών, συναισθηματικών στρατηγικών ως προς τη σχολική τάξη, την  επίδοση και το μορφωτικό επίπεδο του πατέρα. Η αυτεπάρκεια και η χρήση γνωστικών, συναισθηματικών στρατηγικών παρουσιάζουν θετική συσχέτιση οφειλόμενη σε συσχετίσεις επιμέρους διαστάσεων των χρησιμοποιηθέντων κλιμάκων. Τα ευρήματα αυτά αν και χρειάζονται επιβεβαίωση από μεγαλύτερης έκτασης έρευνα, υποδεικνύουν ότι η αυτεπάρκεια και οι γνωστικές, συναισθηματικές στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της μακροχρόνιας κατάθλιψης των έφηβων μαθητών τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνδυασμό μεταξύ τους για αύξηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Βιογραφικό Συγγραφέα
Βασιλική Μπαραλού
Μαθηματικός, MSc