Η αξιολόγηση της διδασκαλίας μεταγνωστικών στρατηγικών για την παραγωγή γραπτού λόγου σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και γλωσσικές διαταραχές


Δημοσιευμένα: Μαΐ 6, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
Παραγωγή και επεξεργασία γραπτού λόγου μαθησιακές δυσκολίες γλωσσικές διαταραχές μεταγνωστικές στρατηγικές επιδόσεις.
Κωνσταντίνος Μαστροθανάσης
Άννα Ζουγανέλη
Σπυριδούλα Κατσιφή-Χαραλαμπίδη
Περίληψη

Οι μεταγνωστικές στρατηγικές μπορούν να διδαχθούν και να καθοδηγήσουν συνειδητά τη σκέψη του ατόμου στην επιτέλεση του έργου της γραφής, ενώ μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών. Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και γλωσσικές διαταραχές παρουσιάζουν σοβαρά ελλείμματα στην πρόκτηση, διατήρηση και γενίκευση στρατηγικών αλλά παρουσιάζουν και χαμηλές αποδόσεις σε δραστηριότητες παραγωγής γραπτού λόγου.

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ερευνηθεί η επίδραση της διδασκαλίας μεταγνωστικών στρατηγικών στην απόδοση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και γλωσσικές διαταραχές στην παραγωγή γραπτού λόγου μετά από ένα παρεμβατικό πρόγραμμα διάρκειας δέκα εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 129 μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου, από τους οποίους οι 66 αποτέλεσαν την πειραματική ομάδα και οι 63 την ομάδα ελέγχου.

Η επίδοση των συμμετεχόντων στην μελέτη μετρήθηκε στην αρχή και στο τέλος του πειραματικού προγράμματος με σταθμισμένα εργαλεία αξιολόγησης. Η σύγκριση των επιδόσεων των δύο ομάδων στο τέλος της παρέμβασης, αποκάλυψε θετική επίδραση των μεταγνωστικών στρατηγικών στην απόδοση των μαθητών σε δραστηριότητες παραγωγής και επεξεργασίας γραπτού λόγου.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Βιογραφικά Συγγραφέων
Κωνσταντίνος Μαστροθανάσης

Med, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Σκούρτων

Άννα Ζουγανέλη

Med, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σχολική Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Βοιωτίας

Σπυριδούλα Κατσιφή-Χαραλαμπίδη
Med, Ph.D., Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Βοιωτίας